Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Wieprzowina z ananasem.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Słodko - pikantna wieprzowina z odrobiną rozmarynu.

Wieprzowina z ananasem. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wieprzowina z ananasem.

 

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej lub innego mięsa
  • 2 - 3 plastry ananasa z puszki
  • 0,5 szklanki soku z ananasa
  • płaska łyżeczka pierzy cayenne
  • łyżeczka rozmarynu
  • sól do smaku
  • 2 łyżki tłuszczu

Sposób przygotowania:

Wieprzowina z ananasem.
Czyste, obrane z tłuszczu mięso obsmażamy na złoty kolor na dwóch łyżkach oleju lub oliwy. Gdy mięso ma zadowalający nas kolor, dodajemy czerwony pieprz, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem. Gdy mięso jest już rawie miękkie zlewamy z patelni cały tłuszcz, a zalewamy sokiem z ananasa,doprawiamy solą oraz rozmarynem. Przykrywa i pozwalamy aby wszystkie smaki z patelni wymieszały się z sokiem i osiadły na mięsie. Gotujemy chwilę bardzo wolno i pozwalamy zredukować się cieczy. Na koniec dorzucamy pokrojonego na cząstki ananasa przykrywamy i po kilu minutach gotowe do podania.
Wieprzowina z ananasem.
Mięso oprószamy pieprzem i smażymy na rumiano.

Tagi:

mięso