Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Wieprzowina z chrzanową marchewką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

...czyli duszona pieczeń z ostro-słodką surówką

Wieprzowina z chrzanową marchewką

Składniki:

Wieprzowina z chrzanową marchewką

 

  • 800g-1kg wieprzowiny /szynka, łopatka/
  • 1l bulionu
  • 6-7 kawałków suszonego grzyka
  • ostra musztarda
  • sol
  • pieprz
  • papryka
  • pól szkl. czerwonego ,wytrawnego wina
  • tłuszcz do smażenia
  • maka lub inny specjał do zagęszczenia sosu
  • Na surówkę:
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • czubata łyżeczka chrzanu ze słoiczka
  • cukier
  • majonez

Sposób przygotowania:

Wieprzowina z chrzanową marchewką
Mieso natrzec sola,pieprzem, papryka i musztarda. Odstawic na ok. godzine. Grzybki umyc i namoczyc w malej ilosci wody. W tym czasie przygotowuje surowke , zeby marchew i por troche sie przegryzly przed podaniem. Scieram na wiorki marchewke, biala czesc pora kroje w krazki , dodaje chrzan , lyzeczke cukru , majonez/ ale nie za wiele/ , mieszam i odstawiam. W glebokiej patelni dobrze rozgrzac tluszcz i podsmazyc mieso- porzadnie z kazdej strony.Podlac bulionem , dodac grzybki wraz z woda , przykryc i dusic . Jezeli mieso nie jest calkowicie zanurzone w bulionie - trzeba je podczas duszenia przekrecic. Po godzinie dolac wina i dalej dusic ok 30 min. Mieso z szynki potrzebuje przewaznie wiecej czasu. Kiedy mieso zmieknie - wyjac je a sos zagescic - doprawiajac ewentualnie do smaku. Danie pasuje do ziemniakow , knedli, kaszy - co kto lubi. Zycze smacznego.