kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Wieprzowina z czerwoną kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Na bardziej wystawny rodzinny obiadek

Wieprzowina z czerwoną kapustą

Składniki:

Wieprzowina z czerwoną kapustą

 

  • 2 kg szynki wieprzowej ze skórką
  • 1.5 kg kapusty czerwonej
  • 4 cebule
  • 1 kwaśne jabłko
  • 10 dkg smalcu
  • 4 łyżki octu
  • 2 łyżki mąki
  • 20 goździków
  • 1 listek laurowy
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

Wieprzowina z czerwoną kapustą
Nacinamy skórkę w kratkę i nacieramy solą i pieprzem. Układamy na ruszcie piekarnika a pod spód podkładamy blaszkę. Na blaszce układamy 3 cebule i listek laurowy. Pieczemy 2 godziny i 15 minut w temperaturze 175*C a potem jeszcze 45 minut w temperaturze 200*C. Po 40 minutach od rozpoczęcia pieczenia szpikujemy skórkę goździkami. Przez cały czas pieczenia podlewamy mięso wodą-tak w sumie 1,5 szklanki. Szatkujemy kapustę, podsmażamy ją na smalcu, wlewamy 1 szklankę wody, dodajemy 1 posiekana cebulę i dusimy 1,5 godziny. Dodajemy posiekane jabłko i dusimy kolejne 30 minut. Doprawiamy do smaku octem,solą i pieprzem. Sos z pieczenia przecedzamy, rozcieńczamy 1 szklanką wody i zagotowujemy. Zagęszczamy sos mąką z odrobiną wody i gotujemy na małym ogniu 5 minut. Doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Podajemy mięso pokrojone w plastry - grube a sos podajemy osobno. Smacznego!!!