LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Wieprzowina z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wspaniały niedzielny obiad.

Wieprzowina z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wieprzowina z jabłkami

 

  • łopatka wieprzowa 0,9 kg
  • sól ½ łyżeczki
  • papryka 1 łyżeczka
  • olej 2 łyżki
  • sok jabłkowy 1 szklanka
  • sherry 1 szklanka
  • jabłka 4 (Złota Reneta)
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • woda 3 łyżki
  • ryż ugotowany, gorący 4 szklanki

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowina z jabłkami
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę, przyprawić solą i papryką. Przyrumienić na oleju. Dolać sok jabłkowy i sherry, gotować na małym ogniu, aż będzie miękkie. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w plasterki, dodać do mięsa. Gotować na małym ogniu jeszcze 5 minut. Rozprowadzić mąkę w wodzie, tworząc pastę, dodać do sosu, gotować na małym ogniu do zagęszczenia. Sosem z wieprzowiną polać ryż.
Wieprzowina z jabłkami
Krojenie jabłek w plastry do wieprzowiny z jabłkami.
Wieprzowina z jabłkami
Gotowanie mięsa z sokiem jabłkowym i sherry.
Wieprzowina z jabłkami
Dodanie do mięsa jabłek pokrojonych w plastry.
Wieprzowina z jabłkami
Zagęszczenie wieprzowiny z jabłkami pastą z mąki.