zosiasamosia

zosiasamosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Wieprzowina zapiekana z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszna wieprzowina zapiekana z cukinią

Wieprzowina zapiekana z cukinią

Składniki:

Wieprzowina zapiekana z cukinią

 

  • 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 jajka
  • 1 bułka kajzerka
  • 250 ml mleka
  • 1/2 torebki ugotowanego ryżu
  • 2 duże cebule
  • 2 cukinie
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprway: sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wieprzowina zapiekana z cukinią
Bułkę zalać mlekiem. Cebulę obrać, umyć i drobno posiekać. Na margarynie podsmażyć na rumiano cebulę. Do miski włożyć mięso, dodać jajka, wyciśniętą bułkę oraz cubulę i ryż. Dokłanie wyrobić masę. Masę doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Wymieszać. Z masy uformować owalny placek. Cukinie utrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i popieprzyć. Wymieszać. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć cukinię, na to placek mięsny. Całość pokryć plasterkami cukinii. Posmarować koncentratem wymieszanym z wodą. Całość piec w temp. 200 stopni przez 45 minut.