Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Wieprzowina ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mięso dusić w winie z octem i wodą z dodatkiem przypraw. Można również od razu

Wieprzowina ze śliwkami

Składniki:

Wieprzowina ze śliwkami

 

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 200 g białego wytrawnego wina
  • 125 g octu
  • 300 g wody
  • 6-8 listków laurowych
  • po 20 ziarenek pieprzu i jałowca
  • 250 g suszonych śliwek
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 5 g masła
  • cukier
  • cynamon
  • sól

Sposób przygotowania:

Wieprzowina ze śliwkami
Mięso dusić w winie z octem i wodą z dodatkiem przypraw. Można również od razu dorzucić suszone śliwki, a gdy będą miękkie wyjąć i przetrzeć przez sito, dodać tarta bułkę podsmażoną na maśle, rozprowadzić sosem z pieczeni, przyprawić cynamonem. Gotową pieczeń pokrajać  i polać sosem na półmisku.