goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Wieprzowy pasztet ze śliwką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Z podanych składników otrzymamy trzy keksówki pasztetu. Można go przygotować również w jednej dużej blaszce.

Wieprzowy pasztet ze śliwką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wieprzowy pasztet ze śliwką

 

  • łopatka wieprzowa 1 kg
  • boczek parzony 1/2 kg
  • udko z kurczaka 2 sztuki
  • wątróbka drobiowa 1/2 kg
  • marchewka 2 sztuki
  • pietruszka 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 4 ząbki
  • liść laurowy 5 sztuk
  • ziele angielskie całe 5-6 sztuk
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • tłuszcz do smażenia
  • majeranek 2 łyżeczki
  • tymianek 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • bułka czerstwa 1 sztuka
  • jaja 4 sztuki
  • grzyby suszone 1 garść

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowy pasztet ze śliwką
Łopatkę kroimy na 2/3 kawałki i wraz z udkami, warzywami i przyprawami gotujemy około 60 minut. Boczek kroimy na niewielkie kawałki i podsmażamy. Wątróbkę oprószamy mąką i podsmażamy na tłuszczu. Grzyby moczymy kilka godzin lub na całą noc a następnie gotujemy, odcedzamy i studzimy. Bułkę namaczamy (można w mleku) i odciskamy. Ugotowane mięso, warzywa, podsmażony boczek, wątróbkę, czosnek, bułkę mielimy. Wbijamy jajka, dodajemy przyprawy. Masę mięsnąmieszamy, a następnie doprawiamy. Masą do połowy napełniamy foremki. Wykładamy wzdłuż śliwki i przykrywamy warstwą masy. Pasztet pieczemy około 60 minut w 190-200 stopniach. Studzimy.
Wieprzowy pasztet ze śliwką
Łopatkę wraz z udkami, warzywami i przyprawami gotujemy około 60 minut.
Wieprzowy pasztet ze śliwką
Grzyby namaczamy na kilka godzin, odcedzamy i studzimy
Wieprzowy pasztet ze śliwką
Składniki farszu mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy jajka, przyprawy
Wieprzowy pasztet ze śliwką
Masą do połowy napełniamy foremki. Wykładamy wzdłuż śliwki.