Wierni świątecznej tradycji

Boże Narodzenie to nie tylko czas refleksji i pojednania, ale również gruntownych porządków, kupowania prezentów, przystrajania choinki oraz przyrządzania wykwintnych dań.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Wierni świątecznej tradycji
fot. Fotolia
Dla większości Polaków Boże Narodzenie to najważniejsze święto w roku. Nieodparcie  kojarzy się ono z zapachem  piernika i suszonych grzybów. Na naszych wigilijnych stołach królują tradycyjne dania, często przyrządzane jeszcze według przepisów prababci. Aby nie popaść w rutynę, można  je sprytnie zmodyfikować i zaskoczyć gości karpiem w zupełnie nowej odsłonie.

Boże Narodzenie to nie tylko czas refleksji i pojednania, lecz również pieczołowitych przygotowań – gruntownych porządków, kupowania prezentów, przystrajania choinki, a także przyrządzania wykwintnych dań. W czasie świąt gromadzimy się wszyscy przy pięknie udekorowanym stole. Odkładamy na bok diety i ograniczenia, delektując się smakiem niecodziennych potraw, zarezerwowanych na ten wyjątkowy, jedyny dzień w roku. Godziny mozolnych przygotowań znajdują ukoronowanie w postaci słodkiej kutii, idealnie doprawionego barszczu i kruchego makowca. Dzięki Gotujmy.pl wyczarujemy moc świątecznych smaków, a świąteczne dni tak bardzo będą różniły się od codzienności.

Tradycyjny niezbędnik na święta

Kuchnia, tak jak wszystkie obszary naszego życia, zmienia się i dostosowuje do współczesnych potrzeb. W natłoku codziennych obowiązków Polacy odkładają na bok wymyślne dania i często zadowalają się mniej angażującymi czasowo potrawami. Jednocześnie coraz większy odsetek społeczeństwa dostrzega wpływ jedzenia na nasze zdrowie. - Na co dzień widać tendencje, żeby było prosto, szybko, mniej tłusto i dietetycznie – stwierdza Dorota Berezowska z portalu kulinarnego Gotujmy.pl.

Polacy coraz chętniej eksperymentują w kuchni. Urozmaicają swoje menu o wymyślne, egzotyczne potrawy. Sięgają po pomysły kuchni włoskiej, meksykańskiej, a nawet chińskiej. Jednak nawet zwolennicy nowoczesnego gotowania, inspirowanego smakami całego świata, nie wyobrażają sobie wigilijnego stołu bez tradycyjnych, typowo polskich potraw. Świadczy o tym chociażby niezmiennie duża popularność, jaką cieszą się na najpopularniejszym polskim portalu kulinarnym Gotujmy.pl przepisy na standardowe bożonarodzeniowe dania.
- Bigosy, pierogi z kapustą i grzybami, dania z karpia, rozmaite ryby w galarecie, makowce – wymienia ekspertka z portalu Gotujmy.pl – Czyli bardzo tradycyjnie – dodaje.

Według receptury prababci

Chcąc kultywować świąteczne zwyczaje, coraz częściej sięgamy do źródeł. Powrót do korzeni stał się ostatnimi czasami bardzo modny. Choć nowoczesność przyniosła nam mnóstwo wynalazków, także kulinarnych, okazuje się, że np. smak ręcznie lepionych przez babcię pierogów czy tradycyjnego kompotu z suszonych śliwek i jabłek nie ma sobie równych i nie da się go zastąpić jakimkolwiek produktem z puszki czy proszku. Przekazywane z pokolenia na pokolenia receptury są na wagę złota i stają się niezbędne szczególnie w okresie przedświątecznym.
- Jeżeli chodzi o święta, to wracamy do tradycji i przypominamy sobie różne przepisy prababci, a nawet kusimy się o to, żeby robić bardzo tradycyjne barszcze z zakwasu – przekonuje Dorota Berezowska z Gotujmy.pl. - Przepraszamy się z pracochłonnymi daniami – stwierdza.
Panie domu często są w stanie spędzić wiele godzin w kuchni, by zaskoczyć gości niepowtarzalnym smakiem staropolskich potraw. Przepisy na dania takie jak “Zakwas do barszczu babci” czy “Karpia po staropolsku” to gwarancja naprawdę udanej, tradycyjnej biesiady.

Dla tradycjonalistów i eksperymentatorów

Wierność tradycji niestety czasami sprowadza się do popadania w rutynę. Świąteczne menu, identyczne każdego roku, po pewnym czasie może nużyć. A przecież tradycja nie musi być nudna! Miłą odmianą dla gospodyni i pyszną niespodzianką dla domowników okazać się mogą unowocześnione wersje potraw z żelaznego wigilijnego kanonu.
- Polacy lubią modyfikować przepisy polskiej kuchni – podkreśla specjalistka z portalu Gotujmy.pl.
Niekiedy wystarczy wprowadzić kilka nowatorskich akcentów, by tradycji stało się zadość, a biesiadnicy byli mile zaskoczeni. Goście przy świątecznym stole zamiast klasycznego karpia czy kapusty z grzybami delektować się mogą np. smakiem “Bigosu z wędzonego dorsza” czy “Karpia z migdałami i miodem”.

Stań się mistrzem kuchni

Nie wszyscy jednak mają wrodzony talent kulinarny. Nie znaczy to, że nie mogą przygotować tradycyjnych bożonarodzeniowych przysmaków. Korzystając z przepisów na uproszczone wersje dobrze znanych i lubianych dań, każdy poradzi sobie z wyczarowaniem iście królewskiej uczty. Przepisy na “Bardzo łatwy piernik” czy “Ciasto drożdżowe bez wyrabiania” z pewnością okażą się pomocne i sprawią, że poczęstunek zyska uznanie nawet wytrawnych smakoszy. - Mamy na portalu mnóstwo przepisów na bardzo szybkie ciasteczka,które goście bardzo lubią - zapewnia Dorota Berezowska z Gotujmy.pl. - Mamy też potężną bazę sałatek, które można bardzo szybko zrobić. Wystarczy, że dodamy bardziej wyszukanego sosu i możemy się popisać!

Czas świąt Bożego Narodzenia to wyjątkowy okres, na który czekają nie tylko dzieci. Udekorowane stoły kuszą przepysznymi i pięknie podanymi daniami. Warto zadbać o to, by nie zabrakło na nich potraw, które na stałe wpisane są w polskie zwyczaje. Z pomocą portalu Gotujmy.pl możemy wybrać takie ich wersje, które odpowiadają naszym gustom i umiejętnościom – od tradycyjnych, staropolskich smaków do nowatorskich wariacji, od pracochłonnych specjałów do prostych, sprawdzonych przysmaków. Wszystkie one będą oddawać magię i ponadczasowość tak ważnych dla Polaków świąt.