Wietnamskie sajgonki

Noruas - Przepis na: Wietnamskie sajgonki offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 442
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Wietnamskie sajgonki
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Słodko-kwaśna przekąska jak z orientalnej retauracji


trudność: łatwe
czas:

Wietnamskie sajgonki - SKŁADNIKI:

  • 450 gram mielonego mięsa z kurczaka
  • ok. 10 placków ryżowych
  • 5 suszonych grzybów mun
  • 1 cebula dymka
  • 1/2 marchwi
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 20 gram makaronu ryżowego

Wietnamskie sajgonki - PRZYGOTOWANIE:

Na patelni podsmażamy mięso mielone posypane czosnkiem granulowanym. W tym czasie kroję w kostkę cebulę oraz grzyby mun wymoczone we wrzątku co najmniej 10 minut w paski. Dodaję do patelni. Dodaję startą na grubym oczku tarki połowę marchwi. Makaron ryżowy zalewam wrzątkiem i trzymam pod przykryciem 5 minut. Następnie kroję w ok. 5 cm kawałki i dodaję na patelnię. Smażę jeszcze 4 minuty. Po wyłączeniu ognia dodaję sos sojowy, cukier, pieprz oraz sól. Mieszam. Plaski ryżowe (tuż przed zawijaniem, każdy z osobna) delikatnie polewam wodą aż stanie się miękki. nakładam farsz. Najpierw zaginam górę i dół. Następnie zawijam boki. Każdą sajgonkę smażę aż będzie miała złoty kolor.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Wietnamskie sajgonki (strona 1 z 1)  
Noruas

Noruas
offline

2013-03-28 00:50
Oj, literówka w nazwie, a akurat nazwy poprawić nie mogę :(
Skomentuj
Oceń:
0
marietta

marietta
offline

2013-10-22 23:53
Sajgonki zawsze dobre i na czasie,5.
Skomentuj
Oceń:
1
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
Potrawka z kurczaka z kaszą gryczaną i węgierkami Rolada z kaszą gryczaną i świeżą śliwką Gryczotto ze śliwką i pieczonym filetem
Gryczany pasztet ze śliwką Śliwkowo-drobiowe falbanki z sosem gryczanym Gryczana kieszeń w rozgrzewającym sosie śliwkowym
Kurczak w mleku kokosowym i suszonych jabłkach Chrupiące długo marynowane polędwiczki  Filet z prawdziwkach
Kurczak, boczek z warzywami Filety zapiekane z brokułem i pomidorem Pierś faszerowana kozakami, serkiem i kiełbasą

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy suszysz jabłka?

 
 Czy suszysz jabłka?

głosuj
 

Ostatnio komentowane