Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 548]

Wietnamskie sajgonki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Słodko-kwaśna przekąska jak z orientalnej retauracji

Wietnamskie sajgonki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wietnamskie sajgonki

  • 450 gram mielonego mięsa z kurczaka
  • ok. 10 placków ryżowych
  • 5 suszonych grzybów mun
  • 1 cebula dymka
  • 1/2 marchwi
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 20 gram makaronu ryżowego

Sposób przygotowania:

Wietnamskie sajgonki

Na patelni podsmażamy mięso mielone posypane czosnkiem granulowanym. W tym czasie kroję w kostkę cebulę oraz grzyby mun wymoczone we wrzątku co najmniej 10 minut w paski. Dodaję do patelni. Dodaję startą na grubym oczku tarki połowę marchwi. Makaron ryżowy zalewam wrzątkiem i trzymam pod przykryciem 5 minut. Następnie kroję w ok. 5 cm kawałki i dodaję na patelnię. Smażę jeszcze 4 minuty. Po wyłączeniu ognia dodaję sos sojowy, cukier, pieprz oraz sól. Mieszam. Plaski ryżowe (tuż przed zawijaniem, każdy z osobna) delikatnie polewam wodą aż stanie się miękki. nakładam farsz. Najpierw zaginam górę i dół. Następnie zawijam boki. Każdą sajgonkę smażę aż będzie miała złoty kolor.