Wietnamskie sajgonki

Noruas

Srebrny Ekspert
Przepisy: 478
zdjęcia: 1 z 5
Wietnamskie sajgonki
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Słodko-kwaśna przekąska jak z orientalnej retauracji


trudność: łatwe
czas:

Wietnamskie sajgonki - SKŁADNIKI:

  • 450 gram mielonego mięsa z kurczaka
  • ok. 10 placków ryżowych
  • 5 suszonych grzybów mun
  • 1 cebula dymka
  • 1/2 marchwi
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 20 gram makaronu ryżowego

Wietnamskie sajgonki - PRZYGOTOWANIE:

Na patelni podsmażamy mięso mielone posypane czosnkiem granulowanym. W tym czasie kroję w kostkę cebulę oraz grzyby mun wymoczone we wrzątku co najmniej 10 minut w paski. Dodaję do patelni. Dodaję startą na grubym oczku tarki połowę marchwi. Makaron ryżowy zalewam wrzątkiem i trzymam pod przykryciem 5 minut. Następnie kroję w ok. 5 cm kawałki i dodaję na patelnię. Smażę jeszcze 4 minuty. Po wyłączeniu ognia dodaję sos sojowy, cukier, pieprz oraz sól. Mieszam. Plaski ryżowe (tuż przed zawijaniem, każdy z osobna) delikatnie polewam wodą aż stanie się miękki. nakładam farsz. Najpierw zaginam górę i dół. Następnie zawijam boki. Każdą sajgonkę smażę aż będzie miała złoty kolor.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Wietnamskie sajgonki (strona 1 z 1)  
Noruas

Noruas

2013-03-28 00:50
Oj, literówka w nazwie, a akurat nazwy poprawić nie mogę :(
Skomentuj
Oceń:
0
marietta

marietta

2013-10-22 23:53
Sajgonki zawsze dobre i na czasie,5.
Skomentuj
Oceń:
1
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
Pieczony kurczak z sosem czekoladowym Udka faszerowane brokułami Paprykowy kurczak
Paprykowo-czosnkowe placki z piersi kurczaka Udka w pomidorach Pierś w cieście imbirowym
Kurczak duszony w winie Nadziewana pierś Piersi ze szpinakiem
Kurczak z zielonym curry po tajsku Udko z kurczaka nadziewane boczniakami Kokosowa potrawka z bambusem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane