Wietnamskie sajgonki

Noruas - Przepis na: Wietnamskie sajgonki offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 456
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Wietnamskie sajgonki
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Słodko-kwaśna przekąska jak z orientalnej retauracji


trudność: łatwe
czas:

Wietnamskie sajgonki - SKŁADNIKI:

  • 450 gram mielonego mięsa z kurczaka
  • ok. 10 placków ryżowych
  • 5 suszonych grzybów mun
  • 1 cebula dymka
  • 1/2 marchwi
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 20 gram makaronu ryżowego

Wietnamskie sajgonki - PRZYGOTOWANIE:

Na patelni podsmażamy mięso mielone posypane czosnkiem granulowanym. W tym czasie kroję w kostkę cebulę oraz grzyby mun wymoczone we wrzątku co najmniej 10 minut w paski. Dodaję do patelni. Dodaję startą na grubym oczku tarki połowę marchwi. Makaron ryżowy zalewam wrzątkiem i trzymam pod przykryciem 5 minut. Następnie kroję w ok. 5 cm kawałki i dodaję na patelnię. Smażę jeszcze 4 minuty. Po wyłączeniu ognia dodaję sos sojowy, cukier, pieprz oraz sól. Mieszam. Plaski ryżowe (tuż przed zawijaniem, każdy z osobna) delikatnie polewam wodą aż stanie się miękki. nakładam farsz. Najpierw zaginam górę i dół. Następnie zawijam boki. Każdą sajgonkę smażę aż będzie miała złoty kolor.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Wietnamskie sajgonki (strona 1 z 1)  
Noruas

Noruas
offline

2013-03-28 00:50
Oj, literówka w nazwie, a akurat nazwy poprawić nie mogę :(
Skomentuj
Oceń:
0
marietta

marietta
offline

2013-10-22 23:53
Sajgonki zawsze dobre i na czasie,5.
Skomentuj
Oceń:
1
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
Pieczone udka z kurczaka Gryczane knedle Gryczane kąski z sosem śliwkowym
Potrawka marchewkowo-ryżowa z kurczakiem Kurczak w sosie curry z pieczonymi paprykami Roladki z kurczaka z bazylią
Zapiekana kasza gryczana Mięso w sosie musztardowo-miodowym Ziemniaki zapiekane z kurczakiem
Placuszki z kurczaka z sezamem Domowa wędlina z suszonymi pomidorami Potrawka w tajskim sosie

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane