Wietnamskie sajgonki

Noruas offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 475
zdjęcia: 1 z 5
Wietnamskie sajgonki
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Słodko-kwaśna przekąska jak z orientalnej retauracji


trudność: łatwe
czas:

Wietnamskie sajgonki - SKŁADNIKI:

  • 450 gram mielonego mięsa z kurczaka
  • ok. 10 placków ryżowych
  • 5 suszonych grzybów mun
  • 1 cebula dymka
  • 1/2 marchwi
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 20 gram makaronu ryżowego

Wietnamskie sajgonki - PRZYGOTOWANIE:

Na patelni podsmażamy mięso mielone posypane czosnkiem granulowanym. W tym czasie kroję w kostkę cebulę oraz grzyby mun wymoczone we wrzątku co najmniej 10 minut w paski. Dodaję do patelni. Dodaję startą na grubym oczku tarki połowę marchwi. Makaron ryżowy zalewam wrzątkiem i trzymam pod przykryciem 5 minut. Następnie kroję w ok. 5 cm kawałki i dodaję na patelnię. Smażę jeszcze 4 minuty. Po wyłączeniu ognia dodaję sos sojowy, cukier, pieprz oraz sól. Mieszam. Plaski ryżowe (tuż przed zawijaniem, każdy z osobna) delikatnie polewam wodą aż stanie się miękki. nakładam farsz. Najpierw zaginam górę i dół. Następnie zawijam boki. Każdą sajgonkę smażę aż będzie miała złoty kolor.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Wietnamskie sajgonki (strona 1 z 1)  
Noruas

Noruas
offline

2013-03-28 00:50
Oj, literówka w nazwie, a akurat nazwy poprawić nie mogę :(
Skomentuj
Oceń:
0
marietta

marietta
offline

2013-10-22 23:53
Sajgonki zawsze dobre i na czasie,5.
Skomentuj
Oceń:
1
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
Pizza z filetem drobiowym Drobiowy gulasz z dynią Makaron z kurczakiem w sosie dyniowym
Kolorowy kurczak Filet w sosie kminkowym Piersi z kurczaka w cieście czosnkowym na ostro
Kurczak z estragonową salsą verde Słodko-ostre skrzydełka Roladki drobiowe z serem i szpinakiem
Pałki z boczkiem w sosie Pizza meksykańska z kurczakiem Pałki w sosie z opieniek

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane