BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 697]

Wieżyczki pieczarkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Dzisiaj serwuje pieczarki nadziewane farszem mięsnym z grzybami leśnymi, panierowane i smażone w głębokim oleju.

Wieżyczki pieczarkowe

Składniki:

Wieżyczki pieczarkowe

 

  • pieczarki średniej wielości 10 szt,
  • mięso mielone wieprzowe około 600 g,
  • podgrzybki 200 g,
  • jajko 1 szt,
  • bułka namoczona w mleku odciśnięta 1 szt,
  • sól,pieprz do smaku,
  • przyprawa do mielonego do smaku,

 

 

  • olej do głębokiego smażenia,

Sposób przygotowania:

Wieżyczki pieczarkowe
Pieczarki dokładnie oczyścić usunąć trzonki natomiast kapelusze zostawić. Dokładnie umyć, a następnie osuszyć.

Farsz mięsno - grzybowy;

Mięso mielone doprawić przyprawami, dodać obraną, pokrojoną drobno cebule oraz oczyszczone zmielone podgrzybki. Całość wymieszać z jajkiem oraz wcześniej namoczoną w mleku ale odciśniętą bułką. Farsz wkładać w kapelusz i przykrywać drugim kapeluszem.

Tak przygotowane wieżyczki z pieczarek panierować w rozmąconym jajku z dodatkiem oleju, następnie w bułce tartej.

Smażyć na głębokim tłuszczu.

Spożywać zaraz po usmażeniu.