akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Wieżyczki straciatella

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Delikatnie biszkopty przełożone słodką bitą śmietaną oraz startą gorzką czekoladą. Efektowny deserek, który zachwyci każdego. Polecam!

Wieżyczki straciatella

Składniki:

Wieżyczki straciatella

Biszkopciki

Bita śmietana

  • 300 g śmietanki kremówki 36%
  • 1 śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 25 g startej, gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Wieżyczki straciatella

Biszkopciki

Wieżyczki straciatella
Wyłożenie na blaszkę porcji ciasta jako biszkopciki.

Biszkopciki: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując (źle ubite białka spowodują rozlanie się biszkopcików podczas pieczenia!) Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej miksować. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać i wymieszać. Wsypać do piany i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, aby piana nie opadła. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać porcje ciasta, tworząc okrągłe biszkopciki o średnicy 6-7 cm ( powinno wyjść około 18 okręgów) Piec w 180 st.C około 10 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić kilka minut na blaszce, następnie delikatnie oddzielić od papieru i całkowicie wystudzić.

Bita śmietana

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder oraz śmietan-fix i zmiksować.

Składanie wieżyczek

Wieżyczki straciatella
Wysmarowanie bitej śmietany na biszkopciki.

Na 6 biszkopcików wyłożyć troszkę bitej śmietany i posypać startą, gorzką czekoladą. Przykryć kolejnymi biszkopcikami i powtórzyć czynność dwukrotnie Wierzch obficie posypać startą czekoladą. Smacznego!