Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Wigilijna fasolka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Przygotowuje się ja podobnie się ją podobnie jak fasolkę po bretońsku tylko bez dodatku wędliny. Robię ją zawsze na kolację wigilijną.

Wigilijna fasolka

Składniki:

Wigilijna fasolka

 

  • 25 dag fasoli
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka jarzynki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 przyprawa do fasoli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Wigilijna fasolka
Fasolkę (najlepiej dużego Jasia) namoczyć na 12 godzin. Odlać wodę w której się moczyła i zalać nową. Gotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do gotującej się fasoli. Dodać przyprawy.

Gdy fasola już będzie miękka zrobić zasmażkę z mąki na oleju i dodać do fasoli. Dodać koncentrat pomidorowy, ketchup, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Tagi:

fasolka