akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Wigilijna gwiazda makowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wypiek wręcz doskonały na zbliżające się święta. Gwiazda makowa jest przepyszna! Ciasto mięciutkie i puszyste, a nadzienie makowe słodziutkie, z mnóstwem bakalii.

Wigilijna gwiazda makowa

Składniki:

Wigilijna gwiazda makowa

Ciasto

Nadzienie

  • 200 g maku
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 op. cukru waniliowego (16 g)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 2 łyżki rodzynków
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Dodatkowo

  • 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Wigilijna gwiazda makowa

Ciasto

Suche drożdże wymieszać z mąką oraz cukrem (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn!) Dodać żółtka, mleko. Wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Pod koniec wlać roztopione masło.
Prawidłowo wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest sprężyste i elastyczne. W razie potrzeby, podczas wyrabiania, podsypać ciasto odrobiną mąki.

Ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Nadzienie

Mak zalać wrzącą wodą do przykrycia, pozostawić na noc. Rano odcisnąć z nadmiaru wody i zmielić dwukrotnie. Dodać żółtka, cukier, cukier wanilinowy, orzechy, skórkę pomarańczową, migdały, rodzynki i aromat. Wszystko dobrze wymieszać.

W oddzielnym naczyniu ubić na sztywną pianę białka i delikatnie wmieszać je do masy makowej.

ETAP 3:

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą część rozwałkować na tej samej wielkości okrągłe placki.

Na dużej, płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczeniem układać naprzemiennie placki i masę makową, zaczynając i kończąc plackiem.

Brzegi dobrze poprzyklejać i za pomocą ostrego noża przyciąć, by makowy torcik miał kształt koła.

Torcik poprzecinać na 16 części, uważając, by nie przeciąć środka. Teraz pozostaje już tylko uformować gwiazdę. W tym celu wziąć do dłoni dwa nacięte końce, znajdujące się tuż koło siebie i wywinąć na zewnątrz. Tak samo postąpić z pozostałymi końcami.

Uformowaną gwiazdę odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wysmarować ją jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez 25 - 35 minut do ładnego zarumienienia.

Upieczoną gwiazdę wyjąć i ostudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!