kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Książka Kucharska: Kapusta z grochem - wybrane przepisy

Wigilijna kapusta z grochem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Nieodzowna i zawsze z chęcią zajadana potrawa wigilijna w mojej rodzinie. Nie wyobrażam sobie bez nich Świąt Bożego Narodzenia.

Wigilijna kapusta z grochem

Składniki:

Wigilijna kapusta z grochem

 

  • 600g kiszonej kapusty (najlepiej mocno ukiszonej)
  • 250g grochu niełuskanego
  • 2 średnie cebule
  • 100g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, kminek

Sposób przygotowania:

Wigilijna kapusta z grochem
Groch namoczyć 24h wcześniej w wodzie. Najlepszy jest groch niełuskany, nie rozgotowuje się tak szybko i trzyma swoją formę. Kapustę posiekać i ugotować w niewielkiej ilości wody. W osobnym garnku ugotować groch tak aby pozostał lekko twardawy i zachował formę kulek. Cebulkę posiekana w kostkę przesmażyć na maśle do zeszklenia a następnie dodać mąkę. Kapustę, odsączony groch i cebulę połączyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem.

Tagi:

kapusta groch