bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Wigilijna kapusta z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

W moim domu taka kapusta obowiązkowo jest na wigilijnym stole. Mogę ją jeść całe święta, uwielbiam ją.

Wigilijna kapusta z grzybami

Składniki:

Wigilijna kapusta z grzybami

 

  • 1 kilogram kapusty kiszonej

 

 

  • 2 cebule

 

 

 

  • 2 listki laurowe

 

 

Sposób przygotowania:

Wigilijna kapusta z grzybami
Grzyby zalewamy gorącą wodą ,i tak pozostawiamy na kilka godzin pod przykryciem. Garnek z grzybami stawiamy na ogniu i gotujemy do miękkości.

Ostudzone grzyby siekamy dość drobno. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pierz.

Zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości. Gdy ostygnie odciskamy z nadmiaru wody i drobno siekamy. Cebule kroimy w drobną kostkę.

Na patelnię wlewamy olej lniany, dodajemy cebulę i smażymy do momentu aż będzie szklista. Dodajemy posiekane grzyby i kapustę i kilka minut smażymy razem na małym ogniu.

Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 

Tagi:

kapusta