Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Wigilijna kapusta z grzybami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Jedną z 12 potraw na moim rodzinnym Wigilijnym stole jest kapusta z grzybami. Przepisem na smak moich świąt dziś dziele się z Wami.

Wigilijna kapusta z grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wigilijna kapusta z grzybami

 

Sposób przygotowania:

Wigilijna kapusta z grzybami
Grzyby suszone zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości. Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Kapustę kiszoną płuczemy, kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 30 minut (w razie konieczności dolać wody).

Kapustę białą szatkujemy, przekładamy do kiszonej. dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, solimy, podlewamy woda i gotujemy przez około 20min.

Następie dodajemy grzyby i całość podgotowujemy przez 30 minut. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy do zarumienienia, przekładamy do kapusty, doprawiamy do smaku sola i pieprzem, podduszamy całość 10 minut. 
Wigilijna kapusta z grzybami
kiszoną kapuste zalewamy woda i gotujemy
Wigilijna kapusta z grzybami
białą kapustę szatkujemy i dodajemy do kiszonej dodając ziele i liść laurowy
Wigilijna kapusta z grzybami
ugotowane grzyby kroimy i dodajemy do kapusty
Wigilijna kapusta z grzybami
dodajemy podsmazoną cebulkę i doprawiamy do smaku

Tagi:

kapusta