Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Wigilijna kapusta z grzybami i powidłami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Chyba jedna ze starszych wersji tej potrawy. Nie wyobrażam sobie Wigilii bez kapusty z grzybami- musi być i już.

Wigilijna kapusta z grzybami i powidłami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wigilijna kapusta z grzybami i powidłami

 

  • 2,5 kg kiszonej kapusty
  • kilka suszonych kapeluszy prawdziwków
  • 3 duże cebule
  • 1 słoik ( litrowy) suszonych podgrzybków ( kozaków)
  • 3/4 szklanki oleju + 3 łyżki do cebuli
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony
  • 1 łyżka powideł śliwkowych

 

Sposób przygotowania:

Wigilijna kapusta z grzybami i powidłami
Tak jak bigos , tak i kapusta kiszona z grzybami potrzebuje czasu. I wg mnie nie można na niej oszczędzać . Jeśli ktoś sam zbiera grzyby to nie ma z tym problemu. Jeśli nie - trzeba kupić . I tu moja rada - grzyby suszone są drogie - jeśli nie możemy kupić ich więcej - ugotujmy mniej kapusty ale zachowajmy proporcję - niech to nie będzie 3 grzyby na kilogram kapusty - bo szkoda roboty. Trzy dni przed Wigilią płuczemy jeśli trzeba kapustę kiszoną by nie była za kwaśna. Gotować zalaną wodą ok. 2 godzin. Namoczyć na pół godziny grzyby - zlać wodę w której się moczyły . Zalać ponownie litrem wody i ugotować . Kapustę odcedzić . Ugotowane grzyby wyłowić z wywaru , a ten podzielić na 2 części. Szklankę zostawić w lodówce by potem dodać go do barszczu czerwonego , resztę wlać do kapusty. Grzyby pokroić w paseczki i wrzucić do kapusty. Dolać olej . Zamieszać . Dusić kapustę na małym gazie godzinę . Przenieść garnek z kapustą w zimne miejsce i zostawić do następnego dnia (dobrze by było żeby kapusta się przemroziła ). Cebulę obrać i drobno pokroić. Usmażyć na złoto na kilku łyżkach oleju. Następnego dnia dodać do kapusty powidła i cebulę i dusić kapustę znów przez 2 godziny na małym gazie - potem wynieść w zimne miejsce . W Wigilię odgrzać kapustę mieszając odkrytą by nadmiar płynu odparował , a kapusta nie przywarła do dna. Doprawić do smaku solą . Kapusty z grzybami gotuję zawsze więcej niż trzeba na Wigilię i mrożę .
Wigilijna kapusta z grzybami i powidłami
Ugotować suszone grzyby -odcedzić nie wylewając wywarupokroić
Wigilijna kapusta z grzybami i powidłami
Obrać- drobno pokroić i zeszklic na oleju cebulę
Wigilijna kapusta z grzybami i powidłami
Wypłukać kapustę i ugotować -odcedzić zlewajac wodę z której się gotowała
Wigilijna kapusta z grzybami i powidłami
Zalać wywarem z gotowania grzybów -dodać grzyby i dusić

Tagi:

kapusta