SUPERPRZEPIS

Wigilijna kasza jaglana

  • 3
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 17
Wigilijna kasza jaglana Więcej zdjęć (3)

To pyszna i zdrowa propozycja wigilijnego dania. Takie połączenie kaszy i bakalii nie ma sobie równych. Polecam podać potrawę jako zamiennik innych słodkich dań - np. klusek z makiem!

Składniki:

Wigilijna kasza jaglana

SKŁADNIKI:

DODATKOWO:

  • filiżanka, tłuszcz do wysmarowania filiżanki

Sposób przygotowania:

Wigilijna kasza jaglana

ETAP 1

Wigilijna kasza jaglana
Pokrojone bakalie łączymy ze sobą

Bakalie kroimy na mniejsze części (żurawina i rodzynki może pozostać w całości). Mieszamy je ze sobą.

ETAP 2

Wigilijna kasza jaglana
Do podgrzanej wody dodajemy przyprawy i masło

W garnku podgrzewamy wodę. Dodajemy do niej sól, cynamon, kardamon oraz masło.

ETAP 3

Wigilijna kasza jaglana
Następnie dodajemy kaszę jaglaną

Gdy tłuszcz się rozpuści a woda będzie się gotować wsypujemy kaszę jaglaną. Gotujemy ją na małym ogniu.

ETAP 4

Wigilijna kasza jaglana
Bakalie dodajemy w połowie gotowania kaszy

W połowie gotowania dodajemy bakalie. Całość gotujemy do momentu jak kasza wchłonie wodę. Pod koniec danie doprawiamy do smaku miodem.

ETAP 5

Wigilijna kasza jaglana
Kasze porcjujemy, nadając jej kształt np filiżanki

„Zgrabną”-nie za dużą, nie za małą filiżankę smarujemy w środku delikatnie tłuszczem. Napełniamy ją kaszą i sprawnym ruchem odwracamy na przygotowane talerze. Czynność powtarzamy to momentu wykorzystania całej ugotowanej kaszy. W ten sposób nadajemy jej ładny kształt.