Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Wigilijna sałatka pieczarkowo-makaronowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Sałatka ta, urozmaica menu wigilijne i nie tylko.. A przepyszna jest zarówno na gorąco jak i na zimno. Osobiście wolę ją na gorąco

Wigilijna sałatka pieczarkowo-makaronowa

Składniki:

Wigilijna sałatka pieczarkowo-makaronowa

 

  • makaron krótka forma (ryżowa lub gwiazdeczki, ewent. zacierka) - 1 opakowanie
  • pieczarki - 40 dag
  • sól
  • cebula 2 szt
  • oregano
  • imbir świeży odrobina
  • oliwa z oliwek
  • oliwki nadziewane papryką 8-10 szt

 

Sposób przygotowania:

Wigilijna sałatka pieczarkowo-makaronowa
Makaron - drobniutki gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Pieczarki, myjemy, oczyszczamy, płuczemy i ścieramy na jarzynówce, skrapiamy sokiem z cytryny lub roztworem kwasku cytrynowego i wody. Oliwki osączamy i siekamy. Również imbir po obraniu drobniutko siekamy. Cebule 2 duże sztuki obieramy, płuczemy, kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę, cebulę i dusimy ją. Gdy cebula zeszkli się dodajemy posiekany imbir, pieczarki, i dusimy je na złoty kolor. Do zahartowanego i odcedzonego makaronu dodajemy pieczarki z imbirem i cebulą, odrobinę soli i oregano - do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy, układamy w salaterce. Sałatka ta, urozmaica menu wigilijne i nie tylko.. A przepyszna jest zarówno na gorąco jak i na zimno. Osobiście wolę ją na gorąco, ale moja rodzina lubi ją jeść schłodzoną.

Tagi:

makaron