Justyna Mor

Justyna Mor

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Wigilijna tarta z łososiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Klasyczna tarta w nowoczesnym wydaniu - z wędzonym łososiem, mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi. Idealne danie na Wigilię.

Wigilijna tarta z łososiem

Składniki:

Wigilijna tarta z łososiem

 

 

  • Dodatki:
  • 1 kulka mozzarelli
  • 100 g wędzonego łososia
  • pomidorki koktajlowe
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Wigilijna tarta z łososiem
Ciasto na tartę:

Mąkę mieszamy z solą, siekamy z masłem. Dodajemy zimną wodę i szybko, ale dokładnie zagniatamy. Owijamy folią spożywczą i zostawiamy w lodówce na 3 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i układamy w formie na tartę. Nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10 min w temp 180 stopni.

Na spodzie ciasta układamy pokrojoną w plasterki mozzarellę.

Śmietanę łączymy z jajkami i przyprawami, dodajemy posiekanego łososia. Wylewamy na tartę. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i układamy połówki pomidorków. Zapiekamy jeszcze ok 20 minut.