Wigilijna zupa grzybowa

  • 1

Zupa grzybowa to jedno z tych dań, bez którego nie wyobrażam sobie Wigilii. Zapraszam Was do przygotowania smacznej i łatwej zupy grzybowej.

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Wigilijna zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa - przepis


Składniki:
  • 150 g suszonych grzybów
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • por
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżka mąki
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Kliknij i wydrukuj ten przepis >>>


Sposób przygotowania

1. Suszone grzyby zalej zimna wodą. Odstaw na 10-15 minut. Warzywa umyj i obierz. Do garnka wlej 2-3 litry wody. Dodaj warzywa, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, sól i pieprz. Gotuj 20-25 minut. Wyjmij pora, ziele angielskie i liście laurowe. Pozostałe składniki zmiksuj.

2. Wyjmij grzyby z wody, dodaj do zmiksowanych warzyw. Dodaj rozdrobniony czosnek. Dopraw do smaku i gotuj ok. 30 minut. W czasie gotowania dolewaj wodę, w których moczyły się grzyby. Mąkę wymieszaj ze śmietaną. Wlej do zupy. Pod koniec dodaj pokrojoną natkę pietruszki.


Zobacz film jak zrobić Zupę grzybową



 

Przepis, wykonanie oraz zdjęcia Elżbieta Żołek