Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Wigilijne gołabki z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wigilijne gołąbki w naszym domu są pokoleniową tradycją

Wigilijne gołabki z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wigilijne gołabki z pieczarkami

 

  • 8 - 10 małych bądź średnich liści z białej kapusty (ja użyłam mrożonych szybko się ugotowały)
  • 500g pieczarek
  • 200 g ryżu
  • łyżeczka masła
  • łyżka oliwy
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • magii

Sposób przygotowania:

Wigilijne gołabki z pieczarkami
Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Przesypujemy do miski, Pieczarki obieramy, kroimy w spora kostkę i podduszamy na łyżce masła z odrobiną soli i magii, Cebulę obieramy i drobno siekamy, podsmażamy na złoty kolor na łyżce oliwy, Do ryżu dodajemy pieczarki oraz cebulę, doprawiamy wszystko pieprzem i dokładnie mieszamy, Tak przygotowany farsz zawijamy w liście kapusty, które ciasno układamy w garnku, zalewamy około 1 szklanką wody, delikatnie oprószamy solą i podduszamy to pod przykryciem przez około 30 minut. Gołąbki są mięciutkie i mają swój świąteczny smak.
Wigilijne gołabki z pieczarkami
Pieczarki kroimy podduszamy na łyżce masła
Wigilijne gołabki z pieczarkami
cebulę pokrojoną podsmażamy na złoty kolor
Wigilijne gołabki z pieczarkami
wszystkie składniki przekładamy do miski
Wigilijne gołabki z pieczarkami
gotowy farsz zawijamy w liście kapusty i gotujemy