Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Wigilijne jabłka nadziewane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pieczone jabłuszka z nadzieniem jako świetne zwieńczenie i urozmaicenie wigilijnych smaków. Z bakaliami i przyprawami.

Wigilijne jabłka nadziewane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wigilijne jabłka nadziewane

 

 

Sposób przygotowania:

Wigilijne jabłka nadziewane
Jabłka obrać i przekroić na połówki. Wydrążyć środek zostawiając ok. 0,5 cm przy skórce, wyrzucić gniazda nasienne, a miąższ pokroić drobno. Połówka cytryny natrzeć jabłka, aby nie ściemniały. Rodzynki sparzyć. Orzechy drobno pokroić, ale nie mielić. Rodzynki, orzechy, skórkę wymieszać z miodem, sokiem z cytryny i cynamonem oraz pokrojonym miąższem jabłka. Do wydrążonych połówek jabłka włożyć nadzienie. Do każdego wbić po jednym goździku oraz udekorować plasterkami pomarańczy. Piec w 150 stopniach ok. 20 minut.
Wigilijne jabłka nadziewane
możemy robić z małych całych, albo z duzych połówek jabłek
Wigilijne jabłka nadziewane
jabłuszka dydrążamy aby było miejsce na nadzienie
Wigilijne jabłka nadziewane
do środka wkładamy przygotowane nadzienie
Wigilijne jabłka nadziewane
nadzienie przygotowujemy z bakalii oraz przypraw