jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Wigilijne knedle na słodko

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Miękkie ciasto ziemniaczane, makowe nadzienie oraz miodowo-orzechowa polewa- to wszystko sprawia, że knedle smakują wyśmienicie!

Wigilijne knedle na słodko Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wigilijne knedle na słodko

 

 

Sposób przygotowania:

Wigilijne knedle na słodko
CIASTO: Mąkę wykładamy na stolnicę. Dokładamy do niej jajko, ziemniaki oraz sól. Energicznie zagniatamy ciasto. Gotowe wałkujemy na grubość około 0,5-0,7 cm. Za pomocą szklanki wycinamy z niego koła. Na każde koło wykładamy porcje makowego nadzienia. Zawijamy boki do góry i sklejamy je. Formujemy knedle. Miedzy czasie zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej sól oraz odrobinę oleju. Do tak przygotowanej, gotującej wrzucamy knedle. Gotujemy około 5 minut od wypłynięcia. Gotowe wyjmujemy, delikatnie przelewamy wodą. Porcjujemy na talerze. Knedle przed podaniem polewamy orzechowo-miodową polewą (omastą). MAK: Mak sparzamy. Ostygnięty mielimy 2 razy. Orzechy siekamy na mniejsze części, śliwki i daktyle kroimy w kostkę, rodzynki i żurawinę pozostawiamy w całości. Do zmielonego maku dodajemy przygotowane bakalie. Na koniec wlewamy miód i dodajemy bułkę tartą. Całość miksujemy. Ewentualnie na koniec dodajemy jeszcze miód do smaku oraz odrobinę olejku migdałowego. Z gotowej masy makowej formujemy kulki, dość mocno je ściskając. Uformowane układamy na wyciętych z ciasta ziemniaczanego kółkach.OMASTA: Masło rozpuszczamy. Do rozpuszczonego dodajemy miód orz orzechy. Całość chwilkę podgrzewamy, by orzechy zmiękły. Gotową omastą polewamy knedle przed podaniem.
Wigilijne knedle na słodko
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy.
Wigilijne knedle na słodko
Mak mielimy. Do zmielonego dodajemy pozostałe składniki masy
Wigilijne knedle na słodko
Na każdej porcji ciasta wykładamy porcje maku
Wigilijne knedle na słodko
Formujemy zgrabne knedle zlepiając boki ciasta. Gotujemy