dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Wigilijne uszka z grzybami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Barszcz czerwony z takimi uszkami to obowiązkowe danie wigilijne na moim stole.

Wigilijne uszka z grzybami.

Składniki:

Wigilijne uszka z grzybami.

 

  • ciasto:
  • 1 kg mąki
  • ciepła woda
  • 4 łyżki oleju

 

 

Sposób przygotowania:

Wigilijne uszka z grzybami.
Suszone grzyby namoczyć na noc. Następnego dnia obgotuj je, odcedź i posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Cebule obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Pieczarki umyj, pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Dodaj też grzyby leśne i przyprawy. Duś farsz ok 20 min i odparuj - musi być gęsty i dobrze przyprawiony. Do miski przesiej mąkę, dodaj olej i trochę wody. Zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli trzeba dolewaj wody lub dosypuj mąki. Ciasto musi być bardzo gęste i elastyczne. Ciasto rozwałkuj cienko na stolnicy. Szklanką wycinaj kółeczka. Każde kółeczko nadziewaj i zlepiaj w uszko. Uszka gotuj 10 min w osolonym wrzątku.