Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Wigilijne uszka z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takich uszek nie może zabraknąć w wigilijnym barszczyku.

Wigilijne uszka z grzybami

Składniki:

Wigilijne uszka z grzybami

 

  • 50 dag mąka,
  • 1/2 łyżeczki Sól,
  • 1-2 łyżki olej,
  • 1-1,5 szklanki bardzo ciepła woda,
  • ok 1-1,5 litra suszone grzyby,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz czarny mielony Prymat,
  • 1 sztuka mała cebula,
  • 1 łyżeczka olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Wigilijne uszka z grzybami
Suszone grzybki przekładamy do miski, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na kilka godzin pod przykryciem. Następnie przekładamy je do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Ugotowane grzybki( powinny być miękkie) przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulkę siekamy drobniutko, podsmażamy ją na oleju, dodajemy zmielone grzybki i smażymy. Z mąki, soli, oleju i wody zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je, kroimy w niewielkie kwadraty, na kwadraty nakładamy niewielką ilość farszu. Kwadraty składamy na pół i zlepiamy na kształt trójkąta. Rogi trójkąta( te przy najdłuższym boku) zlepiamy ze sobą formując uszka. Uszka gotujemy w lekko osolonym wrzątku do momentu, gdy wypłyną. Tak przygotowane uszka możemy zamrozić.