anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Wigilijny barszcz z suszonymi śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wigilijny barszcz ugotowany na domowym zakwasie smakuje znakomicie. Jest odpowiednio kwaskowy, ma piękny kolor, a suszone śliwki dodają mu delikatnej słodyczy.

Wigilijny barszcz z suszonymi śliwkami

Składniki:

Wigilijny barszcz z suszonymi śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Wigilijny barszcz z suszonymi śliwkami

ETAP 1:

Wigilijny barszcz z suszonymi śliwkami
Buraczki obrać, opłukać, pokroić i włożyć do garnka.

Buraki obrać ze skórki, opłukać, pokroić na części i włożyć do dużego garnka.

ETAP 2:

Wigilijny barszcz z suszonymi śliwkami
Pietruszkę obrać, opłukać, pokroić i włożyć do garnka.

Pozostałe warzywa również obrać, opłukać i pokroić, włożyć do garnka z burakami.

ETAP 3:

Wigilijny barszcz z suszonymi śliwkami
Garnek z ugotowanymi warzywami zestawić z ognia.

Dodać umyte, pozbawione gniazda nasiennego jabłka, wlać wodę i zagotować. Dodać suszone śliwki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, sól i gotować na minimalnym ogniu około godziny. Pod koniec gotowania dodać rozgniecione ząbki czosnku i majeranek.

ETAP 4:

Wigilijny barszcz z suszonymi śliwkami
Zakwas z kiszonych buraków dodawać do barszczu partiami.

Garnek zdjąć z gazu i odstawić na całą noc. Następnego dnia przecedzić zupę przez gęste sito. Do przecedzonej dodać porcjami kwas z kiszonych buraków sprawdzając czy barszcz jest dostatecznie kwaśny.

Garnek z barszczem postawić na gazie i podgrzewać bez pokrywki, pilnując aby się nie zagotował. Doprawić do smaku cukrem, solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, majerankiem i sokiem z cutryny.

*użyłam śliwki węgierki suszone niewędzone