Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Wigilijny barszcz z wędzoną śliwką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wigilijny barszcz czerwony to bogactwo smaków, łączy on w sobie prócz buraczków i włoszczyzny również jabłko, jałowiec, grzyby i wędzone śliwki.

Wigilijny barszcz z wędzoną śliwką

Składniki:

Wigilijny barszcz z wędzoną śliwką

 

Sposób przygotowania:

Wigilijny barszcz z wędzoną śliwką
Do garnka wrzuć obraną marchewkę, pietruszkę, korzeń selera i łodygę pora, oraz opaloną na ogniu cebulę, całość zalej zimną wodą. wszystko razem gotuj przez 40min, tak powstały wywar przelej przez sitko.

Obrane i pokrojone w mniejsze kawałki buraczki zalej gorącym wywarem, dodaj grzyby, śliwki, przekrojone jabłko, czosnek, oraz zioła i przyprawy.

Barszcz gotuj na wolnym ogniu bez przykrywki przez 15min, po tym czasie zdejmij go z ognia i dopraw solą, pieprzem, octem, cukrem i czosnkiem.

Po 30min od zestawienia z ognia barszcz jest gotowy.