Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 792]

Wigilijny karp smażony a`la Igraszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Smażony karp soczysty w środku a chrupiący z wierzchu to już nie problem. Sekretem wigilijnego karpia jest jego dopiekanie w piekarniku – mała prosta zmiana, która zdecydowanie wpływa na smak karpia , polecam :)

Wigilijny karp smażony a`la Igraszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wigilijny karp smażony a`la Igraszki

 

Sposób przygotowania:

Wigilijny karp smażony a`la Igraszki
Karpia oczyszczamy, osuszamy lekko solimy i pieprzymy. Na talerz wybijamy jajka, rozkłócamy je, lekko solimy i pieprzymy. Na drugi talerz wsypujemy bułkę tartą. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane.

Karpia obtaczamy w jajku a potem w bułce tartej, kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy po 3-5 minut z każdej strony lub do momentu kiedy karp nabierze pięknego złotego koloru.

Obsmażonego karpia przekładamy na blachę do pieczenia wyłożona pergaminem, lub posmarowaną masłem i wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 20-30 minut.

Upieczonego karpia serwujemy od razu, smacznego.
Wigilijny karp smażony a`la Igraszki
Karpia oczyszczamy, kroimy na kawąłki, oprószamy solą i pieprzem
Wigilijny karp smażony a`la Igraszki
Karpia obtaczamy najpierw w rozkłóconym jajku
Wigilijny karp smażony a`la Igraszki
A następnie panierujemy go w bułce tartej
Wigilijny karp smażony a`la Igraszki
Smażymy na złoty kolor na klarowanym maśle a następnie pieczemy w piekarniku

Tagi:

ryba karp