Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Wigilijny karp z faszerowanymi pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Karp smażony na wigilijnym stole to u mnie tradycja. Staram się by nie był zawsze taki sam. podaję w różnych odmianach.

Wigilijny karp z faszerowanymi pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wigilijny karp z faszerowanymi pieczarkami

 

 

Sposób przygotowania:

Wigilijny karp z faszerowanymi pieczarkami
Umyć i osuszyć filet z karpia. Obrać cebule i pokroić w cienkie plastry. Rybę lekko posolić, skropić sokiem z cytryny i obłożyć plastrami 2 cebul ( pod spód fileta też włożyć plastry cebuli )- zamkną pojemnik i zostawić w lodówce na kilka godzin ( najlepiej zrobić to w Wigilię rano ). Wyjąć rybę , wyrzucić cebulę , osuszyć filet papierowymi ręcznikami kuchennymi. Osolić posypać pieprzem, oprószyć mąką. Pieczarki oczyścić na sucho. Wykręcić ogonki i bardzo drobno pokroić. Usiekać równie drobno pół małej cebuli. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i usmażyć na rumiano kapelusze pieczarek. Zdjąć z patelni. Na pozostały tłuszcz włożyć pokrojone ogonki i cebulkę. Usmażyć na złoto. Zdjąć z patelni odcedzając tłuszcz. Przygotować farsz do pieczarek mieszając podsmażone z cebulą usiekane ogonki , odrobinę tartej bułki i majonez. Wymieszać. Doprawić do smaku. Napełnić kapelusze pieczarek, posypać bułką tartą. Na patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść karpia i smażyć na złoto z obu stron. Po przewróceniu karpia na drugą stronę ułożyć obok przewrócone farszem do spodu pieczarki i zapiec je. Podawać karpia obłożonego faszerowanymi kapeluszami pieczarek .
Wigilijny karp z faszerowanymi pieczarkami
Filet karpia obłozyc plastrami cebuli i polać sokiem z cytryny
Wigilijny karp z faszerowanymi pieczarkami
Przygotować farsz do nadziania pieczarek
Wigilijny karp z faszerowanymi pieczarkami
Filet pokroić -osolić-popieprzyć- oprószyć mąką
Wigilijny karp z faszerowanymi pieczarkami
Usmażyc karpia i faszerowane pieczarki na rumiano