Strona główna Wigilijny kompot z suszonych owoców

Wigilijny kompot z suszonych owoców

dorotkamalenstwo - Przepis na: Wigilijny kompot z suszonych owoców offline

Szef Kuchni
Przepisy: 66
Wigilijny kompot z suszonych owoców
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Przepyszny kompot na wigilię


trudność: łatwe
czas:

Wigilijny kompot z suszonych owoców - SKŁADNIKI:

  • 250g suszonych śliwek
  • 250g fig
  • 300g jabłek i gruszek suszonych lub używamy 800g gotowej mieszanki kompotowej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 mała cytryna

Wigilijny kompot z suszonych owoców - PRZYGOTOWANIE:

Śliwki i figi płuczemy szybko w wodzie, wkładamy do oddzielnych naczyń i zalewamy zimną przegotowaną wodą, tak żeby pokryła owoce. Moczymy przez całą noc. Suszone jabłka i gruszki zalewamy również zimną przegotowaną wodą, ale możemy moczyć krócej. Oddzielnie namoczone owoce gotujemy w 5 litrach wody. Do namoczonych śliwek dodajemy łyżkę cukru i tylko zagotowujemy. Do fig dodajemy łyżkę cukru, sok z cytryny, skórkę z cytryny i gotujemy 5 minut. Do namoczonych suszonych jabłek i gruszek dodajemy łyżkę cukru i gotujemy około 15 minut. Oddzielnie ugotowane składniki łączymy(usuwamy skórkę cytryny) i odstawiamy do schłodzenia, jeśli używamy owoce z gotowej mieszanki kompozytowej, nie musimy moczyć owoców osobno. podajemy w temperaturze pokojowej.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Wigilijny kompot z suszonych owoców  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Wiśniowa fantazja Orzechowy z bezą Kotlety parówkowo jajeczne
Babka piernikowa Kaczka w soku pomarańczowo jabłkowym Biało- czerwona sałatka z fetą
Pomarańczowa surówka Bardzo lekka kolorowa sałatka Rogaliki z marmoladą
Ciasto  chmurka Sernik Tiramisu Fale dunaju z gruszkami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane