Strona główna Wigilijny kompot z suszonych owoców

Wigilijny kompot z suszonych owoców

dorotkamalenstwo - Przepis na: Wigilijny kompot z suszonych owoców offline

Szef Kuchni
Przepisy: 66
Wigilijny kompot z suszonych owoców
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Przepyszny kompot na wigilię


trudność: łatwe
czas:

Wigilijny kompot z suszonych owoców - SKŁADNIKI:

  • 250g suszonych śliwek
  • 250g fig
  • 300g jabłek i gruszek suszonych lub używamy 800g gotowej mieszanki kompotowej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 mała cytryna

Wigilijny kompot z suszonych owoców - PRZYGOTOWANIE:

Śliwki i figi płuczemy szybko w wodzie, wkładamy do oddzielnych naczyń i zalewamy zimną przegotowaną wodą, tak żeby pokryła owoce. Moczymy przez całą noc. Suszone jabłka i gruszki zalewamy również zimną przegotowaną wodą, ale możemy moczyć krócej. Oddzielnie namoczone owoce gotujemy w 5 litrach wody. Do namoczonych śliwek dodajemy łyżkę cukru i tylko zagotowujemy. Do fig dodajemy łyżkę cukru, sok z cytryny, skórkę z cytryny i gotujemy 5 minut. Do namoczonych suszonych jabłek i gruszek dodajemy łyżkę cukru i gotujemy około 15 minut. Oddzielnie ugotowane składniki łączymy(usuwamy skórkę cytryny) i odstawiamy do schłodzenia, jeśli używamy owoce z gotowej mieszanki kompozytowej, nie musimy moczyć owoców osobno. podajemy w temperaturze pokojowej.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Wigilijny kompot z suszonych owoców  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Omlet na słodko polany sorbetem Golonka indycza z kapustą z szybkowaru Polędwiczki z kurczaka w sosie
Warstwowa sałatka z brokułem Pasztet jaglano-dyniowy Obiadowa surówka z kapusty pekińskiej
Chleb mleczny żytni na zakwasie Mini pizzerinki Gofry z ricottą
Chleb mleczny z ryżem na drożdżach Kompot z antonówki i pigwy Mini naleśniczki z ananasami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane