pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Wildburger

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Burgery zrobione na bazie mielonej dziczyzny

Wildburger Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wildburger

 

Sposób przygotowania:

Wildburger
Dziczyznę (warto wybrać części tłuściejsze np. karkówka) przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i posypujemy rozmarynem. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy drobno posiekany czosnek. Smażymy do momentu wyczucia aromatu smażonego czosnku. Wtedy zawartość patelni dodajemy do mięsa. Na patelni po mięsie smażymy teraz cebulę szalotkę pokrojoną plasterki. Smażymy ją bez przewracania tylko z jednej strony. Dodany czosnek do mięsa dokładnie mieszamy i formujemy 5 burgerów grubości około 1,5 cm. Rozgrzewamy patelnię grillową. Przekładamy mięso i smażymy na małym ogniu po 10 minut z każdej strony. Usmażone burgery przekładamy, a na patelnię kładziemy połówki bułek. Zwiększamy ogień i bułkę podgrzewamy. Na jedną połówkę kładziemy liść sałaty. Na sałatę usmażonego burgera. Keczup łączymy z majonezem i chrzanem. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym sosem smarujemy wierzch kotleta. Na to kładziemy plasterki ogórka kiszonego. Na ogórka podsmażone plasterki szalotki. Na wierzch kładziemy jeszcze plasterek pomidora i całość przykrywamy drugą połówką bułki. Mocno przyciskamy i nasz wildburger jest gotowy. Smacznego.
Wildburger
Dziczyznę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa
Wildburger
Czosnek siekamy i podsmażamy na maśle
Wildburger
Uformowane burgery podsmażam na patelni grillowej
Wildburger
Na bułce układam kotlety i składniki zgodnie z przepisem