Kasia_P

Kasia_P

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Wilgotne ciasto bakaliowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Ciasto bogate w bakalie, wilgotne i aromatyczne - soc wspaniałego ;) Łatwy i sprawdzony przepis, który powinien sprostać gorączce Wielkanocnych wyzwań kulinarnych. POLECAM.

Wilgotne ciasto bakaliowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wilgotne ciasto bakaliowe

 

  • Składniki:
  • 230g mąki tortowej
  • 1 średnie jabłko
  • 175 g margaryny
  • 175 g cukru kryształu
  • 2 jajka „L”
  • płaska łyżeczka przyprawy do piernika
  • 4 łyżki grubo posiekanych orzechów laskowych
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
  • 100 g wiśni kandyzowanych
  • 50 g daktyli suszonych
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej

 

  • Lukier królewski:
  • 45 g białka
  • 225g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Wilgotne ciasto bakaliowe
Margarynę utrzeć z cukrem na puszysta masę. Po woli wbijamy jajka i dalej ucieramy. Mąkę, sodę przyprawę do piernika przesiewamy i partiami dodajemy do maślanej masy. Dodajemy starte na grubych oczkach jabłko, posiekane bakalie(oprócz wiśni). Ja piekłam ciasto w temp. 180 st. przez 90 min. Dno wyłożyłam papierem i posmarowałam formę masłem. Na ostudzone ciasto wykładam „pierzynkę” z lukru królewskiego i układam wiśnie. Lukier królewski: Białka ubijamy dodając stopniowo cukier puder i sok z cytryny.
Wilgotne ciasto bakaliowe
Etap 1:Przesiewamy suche składniki
Wilgotne ciasto bakaliowe
Etap 2: Ucieramy masło z cukrem i jajkami
Wilgotne ciasto bakaliowe
Etap 3: Dodajemy bakalie
Wilgotne ciasto bakaliowe
Etap 4: Wykładamy ciasto do tortownicy