słodkie improwizacje

słodkie improwizacje

Kucharz
[Przepisów: 4]

Wilgotne ciasto dyniowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wilgotne ciasto dyniowe z marchewką, orzechami włoskimi, pistacjami oraz lukrem. Bardzo szybkie i łatwe, a w dodatku pyszne :)

Wilgotne ciasto dyniowe

Składniki:

Wilgotne ciasto dyniowe

Ciasto:

Lukier

  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • woda

Sposób przygotowania:

Wilgotne ciasto dyniowe
Wykonanie: Jajka z cukrem, cukrem waniliowym, cukrem cynamonowym ubić na puszysto. Dodać następnie roztopione masło. Zmiksować.

Później dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec puree z dyni, marchew i orzechy. Przelewamy na tortownicę średnicy 28 cm. Pieczemy w 170 stopniach przez około 60 minut. Do suchego patyczka.

Lukier: Przesiany cukier puder mieszany z sokiem z cytryny oraz ciepłą wodą. Wykładamy na ciepłe jeszcze ciasto. Dekorujemy orzechami. 

Tagi:

ciasto