evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Winna pierś z kurczaka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne soczyste mięsko :-)

Winna pierś z kurczaka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Winna pierś z kurczaka

 

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • Na marynatę mięsa:
  • 200 ml wina białego France Celebro
  • 1 płaska łyżeczka suszonych chili w płatkach
  • 1 duży ząbek czosnku (jak są małe to dwa)
  • olej do wysmarowania grilla
  • sól morska świeżo mielona wg.uznania (ja dałam jedną płaską łyżeczkę)

Sposób przygotowania:

Winna pierś z kurczaka
Do naczynia/miski wlać wino,dodać pokruszone płatki chili ,obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól.Całość wymieszać. Piersi umyć,osuszyć i pozbyć się błonek i polędwiczek. Pokroić na grubsze plastry lekko w poprzek. Kawałki mięsa dodać do winnej marynaty,przykryć i włożyć do lodówki na minimum 3h. Grill rozgrzać , posmarować za pomocą pędzelka olejem, wyjąć mięso z marynaty ułożyć na ruszcie i grillować mięso kilka chwil. Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam na ryżu z papryką czerwoną - - - smacznego :=)
Winna pierś z kurczaka
Do naczynia/miski wlać wino,dodać pokruszone płatki chili ,obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól.Całość wymieszać. Piersi umyć,osuszyć i pozbyć się błonek i polędwiczek. Pokroić na grubsze plastry lekko w poprzek. Kawałki mięsa dodać do winnej marynaty,przykryć i włożyć do lodówki na
Winna pierś z kurczaka
Grill rozgrzać , posmarować za pomocą pędzelka olejem, wyjąć mięso z marynaty ułożyć na ruszcie i grillować mięso kilka chwil z każdej strony . . .