SUPERPRZEPIS

Winna szarlotka z różową pianką

  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Winna szarlotka z różową pianką Więcej zdjęć (5)

Idealnie kruche ciasto, pyszna masa jabłkowa i puszysta beza tworzą wyważone i oryginalne w smaku ciasto.Najlepsza podawana jeszcze na ciepło.

Składniki:

Winna szarlotka z różową pianką

 

  • Ciasto na blachę 30/25 cm
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 5 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 czubate łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg winnych jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 białko
  • 30 g płatków migdałowych

 

  • Beza wiśniowa:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 budyń wiśniowy bez cukru
  • cukier puder z kardamonem do oprószenia

Sposób przygotowania:

Winna szarlotka z różową pianką
Ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem proszkiem oraz żółtkami i śmietaną, dodać pokrojone zimne masło z lodówki i siekaczem do ciasta rozdrobnić oraz szybko zagnieść ciasto.Większą połową ciasta rozwałkować na wyłożonej pergaminem blasze . Masa jabłkowa: Jabłka obrać pokroić w kostkę, włożyć do rondelka, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier waniliowy i dusić na wolnym ogniu, dosładzając w trakcie duszenia miodem, dusić do momentu aż w większości płyn odparuje, wsypać płatki migdałowe wymieszać, zestawić z ognia. Białko ubić na sztywną pianę wmieszać delikatnie w ostudzoną masę jabłkową.Wyłożyć na kruchy spód. Beza: Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier i budyń wiśniowy.Rozsmarować na masie jabłkowej,na wierzchu wyłożyć rozdrobnioną w palcach pozostałym kruchym ciastem. Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około 45-50 minut. Wystudzone lub lekko ciepłe ciasto pokroić posypać pudrem. Smacznego! 
Winna szarlotka z różową pianką
z żółtek mąki śmietany i masła zagniatamy kruche ciasto
Winna szarlotka z różową pianką
wiekszą połową ciasta wałkujemy na spód szarlotki
Winna szarlotka z różową pianką
jabłka dusimy z sokiem cytrynowym miodem i migdałami
Winna szarlotka z różową pianką
rozsmarowujemy bezę i przykrywamy resztą ciasta