kikimora666

kikimora666

Kucharz
[Przepisów: 14]

Winne tagliatelle z krewetkami i pastą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ten makaron dorwałam w sklepie "Kuchnie świata". Najlepszy, jaki jadłam i w jakiej oprawie...

Winne tagliatelle z krewetkami i pastą

Składniki:

Winne tagliatelle z krewetkami i pastą

 

  • 100g makaronu tagliatelle z piemonckim winem Barolo z semoliny pełnoziarnistej
  • 10 krewetek tygrysich
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • oregano, rozmaryn
  • 1/4 ząbka czosnku
  • 1/2 łyżeczki oleju
  • Na pastę:
  • jeden świeży pomidor (spory)
  • 8-10 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
  • płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka oliwy od pomidorów
  • kilka orzechów włoskich
  • garść świeżej bazylii
  • mała szczypta sproszkowanego chili
  • mała szczypta soli
  • odrobina octu balsamicznego
  • 1/3 łyżeczki miodu

 

Sposób przygotowania:

Winne tagliatelle z krewetkami i pastą
Rozmrożone krewetki w małej miseczce wymieszaj z sokiem z cyrtyny, solą, pieprzem, oregano, rozmarynem, olejem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tak, aby wszystkie były dokładnie oblepione przyprawami. Odstaw na trochę. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Krewetki piecz odkryte na papierze przez jakieś 6 minut. Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do blendera wrzuć sparzonego i obranego ze skórki pomidora pokrojonego na cząstki, suszone pomidory osączone na sitku i pokrojone na kawałki, oliwę, siekaną bazylię (kilka listków zostaw dla ozdoby), pokruszone orzechy włoskie, chili, sól, miód, koncentrat i ocet balsamiczny. Zmiksuj wszystko. Gorący makaron przełóż do miski. Dorzuć upieczone krewetki (zostawiając dwie dla ozdoby), wlej pastę orzechowo-pomidorową i szybko wymieszaj. Wyłóż na talerz (najlepiej głęboki), udekoruj krewetkami i bazylią, podawaj natychmiast. Rozkosz dla podniebienia, polecam!