SUPERPRZEPIS

Winny bigos z suszonymi śliwkami

  • 3
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Winny bigos z suszonymi śliwkami Więcej zdjęć (5)

Ma cudowny aromat i przypomina mi smak bigosu który robiła moja babcia. Suszone śliwki nadają mu fajny smak. Obowiązkowo musi być dodane też wino czerwone.

Składniki:

Winny bigos z suszonymi śliwkami

 

  • 2 kg kapusty kiszonej

 

  • 1/2 kg kapusty słodkiej

 

  • 2 kg karkówki

 

  • 1,5 kg kiełbasy wiejskiej

 

 

  • 1 marchewka

 

  • 20 dkg selera

 

  • 1 por biła część

 

  • 4 cebule

 

 

 

 

 

 

  • 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego

 

  • olej

 

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Winny bigos z suszonymi śliwkami
Grzyby suszone zalewam zimną wodą i zostawiam na noc do namoczenia. Na drugi dzień gotuje grzyby do miękkości około godzinę. Odlewam wodę i kroję na kawałki małe. Kapustę kiszoną płuczę i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka, wlewam wodę i gotuję do miękkości. Karkówkę dokładnie solę, i obkładam pokrojoną cebulą.Odstawiam na dwie godziny w brytfannie. Wlewam odrobinę oliwy i smażę na wolnym ogniu około godzinę , podlewając wodą od czasu do czasu. Białą kapustę szatkuję i gotuję w osobnym garnku we wodzie. Ugotowaną kapustę kiszoną i świeżą odcedzam z wody. Do dużego garnka wkładam kapusty, pokrojona karkówkę, grzyby, startą marchewkę na tarce jarzynowej i seler oraz por. Por przesmażyłam osobno na oleju Kiełbasę pokrojoną też dodaję oraz boczek wędzony, ziele angielskie i liście laurowe, koncentrat pomidorowy. Bigos przesmażam na wolnym ogniu im dłużej tym lepiej. Śliwki suszone zalewam winem dzień wcześniej i odstawiam. Dodaję je do bigosu podczas gotowania. Doprawiam solą, pieprzem.
Winny bigos z suszonymi śliwkami
boczek wędzony pokrojony w kostkę na desce
Winny bigos z suszonymi śliwkami
mięso upieczone i pokrojone w kostkę średnią
Winny bigos z suszonymi śliwkami
kapusta biała poszatkowana na desce przed gotowaniem
Winny bigos z suszonymi śliwkami
marchewka i seler starte na tarce por pokrojony