Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Winny gulasz wieprzowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

aromatyczny gulasz wieprzowy robiony na winie

Winny gulasz wieprzowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Winny gulasz wieprzowy

 

  • 40 dag łopatki wieprzowej bez kości
  • 40 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 100ml wina wytrawnego
  • masło roślinne
  • przyprawy
  • 5 łyżek mąki

Sposób przygotowania:

Winny gulasz wieprzowy
Mięso kroimy w kostkę,dodajemy do niego nieco jarzynki, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki - mieszamy i pozostawiamy takna godzinkę. W garnku topimy 2 łyżki masła i na rozgrzany tluszcz wrzucamy mięso, kiedy lekko sie zrumieni wlewamy wino i dusimy całość 8 minut (między czasie dodajemy ziele angielskie i liść laurowy), następnie całość zalewamy 5 szklankami wody i gotujemy przez 40 minut. Pieczarki kroimy w plastry, cebulkę w kostkę i na łyżce masła podsmażamy, doprawiając delikatnie solą i pieprzem, a następnie przekładamy do mięsa, calość gotujemy jeszcze 20 minut. Mąkę rumienimy na patelni studzimy, następnie stopniowo dolewamy gorący wywar, gdy zasmażka juz jest wodnista przelewamy ją do mięsa z grzybami i gotujemy całość jeszcze 5 minut. Podajemy z chlebem, ziemniakami lub kaszą - jak kto lubi:)
Winny gulasz wieprzowy
Mięso kroimy w kostkę,dodajemy do niego nieco przypraw
Winny gulasz wieprzowy
mięso, kiedy lekko sie zrumieni wlewamy wino i dusimy całość 8 minut
Winny gulasz wieprzowy
Etap 3
Winny gulasz wieprzowy
Etap 4