mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Winny królik ze śliwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Królik aromatyczny, w winie duszony ze śliwkami suszonymi. Polecam dodać śliwki bo sos powstanie bardzo smaczny. Można dodać śliwki wędzone jak ktoś ma.

Winny królik ze śliwkami

Składniki:

Winny królik ze śliwkami

 

  • mięso marynata:

 

  • 2 udźce z królika
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przyprawy do dziczyzny
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli

 

 

  • 1 łyżka masła klarowanego

 

  • sos:
  • 1 łyżka mąki wrocławskiej
  • 1/2 szklanki śmietany 18 %kwaśnej
  • 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Winny królik ze śliwkami

ETAP 1:

Winny królik ze śliwkami
śliwki suszone namoczone w winie czerwonym odstawione

śliwki suszone zalewam winem czerwonym i zostawiam je tak na noc.

ETAP 2:

Winny królik ze śliwkami
cebula biala obrana i pokrojona drobno na desce

Cebule obieram i kroję w kostkę.

ETAP 3:

Winny królik ze śliwkami
królik cebula czosnek przyprawy połączone w garnku

Królika przekładam do garnka, dodaję cebule, czosnek, sól, pieprz, ocet winny,olej, przyprawę do dziczyzny, nacieram królika i odstawiam do lodówki na noc.

ETAP 4:

Winny królik ze śliwkami
Królik duszony na wolnym ogniu w winie ze śliwkami

Po tym czasie przekładam do brytfanny masło, dodaję królika z marynatą , dodaję wino od śliwek ,dusze królika na wolnym ogniu około półtorej godziny. 30 minut przed końcem dodaję śliwki. Mięso jak jest miękkie wyjmuję. W kubku rozrabiam mąkę ze śmietaną i wodą i wlewam do gotującego się wywaru od mięsa i zagotowuję sos.