Strona główna wino / wermut z ryżu

wino / wermut z ryżu

Alkohol « poprzedni | następny »
Zabol

Kucharz
Przepisy: 6
zdjęcia: 1 z 1
wino / wermut z ryżu
oceń:  
ocena: 2/5
głosów: 1

popularne wino ryżowe wg mojego przepisu


danie wegetariańskie
trudność: średnie
czas:

wino / wermut z ryżu - SKŁADNIKI:

  • 4 kg ryżu
  • 4 kg cukru
  • ilość na 25l balon
  • dopełniać wodą balon
  • drożdże, pożywka, klarownik

wino / wermut z ryżu - PRZYGOTOWANIE:

rozrobić pożywkę i drożdże w roztworze: 0,5 szklanki ryżu, 3 łyżki cukru, 0,5 litra wody (przegotowanej przechłodzonej do około 30-35*C) ostawić na 1 dzień w cieple miejsce resztę ryżu wszywać do balonu i zalać woda (przegotowaną schładzaną) 2 kg cukru rozpuścić w ciepłej wodzie po przestudzeniu dodać do balonu, po dniu dodać rozrobioną pożywkę, zatkać korkiem z rurką fermentacyjną. po zakończeniu burzliwej fermentacji (będzie trwała około 1,5 miesiąca ale to zależy od tem.) zlać wino z nad osadu (osadu razem z ryżem) dodać pozostały cukier rozpuszczony w wodzie. po zakończeniu fermentacji (brak ruchu gazu w rurce fermentacyjnej) dodać klarownik, odczekać 1-2 dni zlać wino z nad osadu, przelać do butelek teraz następuje moment wyboru czy chcemy wino czy wermut jeśli chcemy wino to zakręcamy butelki i ostawiamy do dojrzewania co (najmniej 2 miesiące), jeśli wermut dodajemy do butelek dodatki: mogą to być przyprawy (np. goździki 2-3 na litr) zioła (np. mięta cały pęd) lub drobne owoce (np. maliny 3-5 na litr) na fotce (z opóźnieniem będzie zamieszczona) są poza winem polecane przeze mnie drożdże, pożywka, klarownik (każde kosztuje około 1,5zl)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do wino / wermut z ryżu  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Warzywne naleśniki Magiczne ciasto limonkowe Fasolka po bretońsku
Barszcz biały z jajkiem Gołąbki bez zawijania Makaron w sosie z pulpetami
Szarlotka z imbirem i pomarańczową pianką Babka biszkoptowa z majonezem Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietan
Kruche ciasto ze śliwką Faszerowane muszle krakowską Tarta z serkiem i truskawkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

  • Wygraj kartę o wartości 200zł! Wygraj kartę o wartości 200zł!

    Czy znasz produkty Hortex, które zawierają
paprykę? Wymień przynajmniej trzy i napisz: jakie
 jest Twoje ulubione danie z papryką? Uzasadnij
swoją odpowiedź. Do wygrania 5 kart DUKA o wartości 200 zł każda. Konkurs trwa od 18.03. do 31.03. Zapraszamy!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane