Strona główna wino / wermut z ryżu

wino / wermut z ryżu

Alkohol « poprzedni | następny »
Zabol - Przepis na: wino / wermut z ryżu offline

Kucharz
Przepisy: 6
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
wino / wermut z ryżu
oceń:  
ocena: 2/5
głosów: 1

popularne wino ryżowe wg mojego przepisu


danie wegetariańskie
trudność: średne
czas:

wino / wermut z ryżu - SKŁADNIKI:

  • 4 kg ryżu
  • 4 kg cukru
  • ilość na 25l balon
  • dopełniać wodą balon
  • drożdże, pożywka, klarownik

wino / wermut z ryżu - PRZYGOTOWANIE:

rozrobić pożywkę i drożdże w roztworze: 0,5 szklanki ryżu, 3 łyżki cukru, 0,5 litra wody (przegotowanej przechłodzonej do około 30-35*C) ostawić na 1 dzień w cieple miejsce resztę ryżu wszywać do balonu i zalać woda (przegotowaną schładzaną) 2 kg cukru rozpuścić w ciepłej wodzie po przestudzeniu dodać do balonu, po dniu dodać rozrobioną pożywkę, zatkać korkiem z rurką fermentacyjną. po zakończeniu burzliwej fermentacji (będzie trwała około 1,5 miesiąca ale to zależy od tem.) zlać wino z nad osadu (osadu razem z ryżem) dodać pozostały cukier rozpuszczony w wodzie. po zakończeniu fermentacji (brak ruchu gazu w rurce fermentacyjnej) dodać klarownik, odczekać 1-2 dni zlać wino z nad osadu, przelać do butelek teraz następuje moment wyboru czy chcemy wino czy wermut jeśli chcemy wino to zakręcamy butelki i ostawiamy do dojrzewania co (najmniej 2 miesiące), jeśli wermut dodajemy do butelek dodatki: mogą to być przyprawy (np. goździki 2-3 na litr) zioła (np. mięta cały pęd) lub drobne owoce (np. maliny 3-5 na litr) na fotce (z opóźnieniem będzie zamieszczona) są poza winem polecane przeze mnie drożdże, pożywka, klarownik (każde kosztuje około 1,5zl)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do wino / wermut z ryżu  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Ciasto truskawkowe z masą krówkową Muffinki cukiniowe z krakersową posypką Babeczki cynamonowe z jabłkiem i gruszką
Śliwki pod orzechowo-owsianą kruszonką (crumble) Pasztet z cukinii z papryką Bigos z prawdziwkami
Rafaello słodkie kuleczki z kaszy manny Sernik z malinami na czekoladowym spodzie Ciasteczka z czekoladą i truskawkami bez pieczenia
Bezglutenowe ciasteczka z mąki dyniowej bez cukru Sałatka z rukoli z pomarańczą i orzechami pekan Lasagne z grillowanymi warzywami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane