Strona główna wino / wermut z ryżu

wino / wermut z ryżu

Alkohol « poprzedni | następny »
Zabol - Przepis na: wino / wermut z ryżu offline

Kucharz
Przepisy: 6
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
wino / wermut z ryżu
oceń:  
ocena: 2/5
głosów: 1

popularne wino ryżowe wg mojego przepisu


danie wegetariańskie
trudność: średne
czas:

wino / wermut z ryżu - SKŁADNIKI:

  • 4 kg ryżu
  • 4 kg cukru
  • ilość na 25l balon
  • dopełniać wodą balon
  • drożdże, pożywka, klarownik

wino / wermut z ryżu - PRZYGOTOWANIE:

rozrobić pożywkę i drożdże w roztworze: 0,5 szklanki ryżu, 3 łyżki cukru, 0,5 litra wody (przegotowanej przechłodzonej do około 30-35*C) ostawić na 1 dzień w cieple miejsce resztę ryżu wszywać do balonu i zalać woda (przegotowaną schładzaną) 2 kg cukru rozpuścić w ciepłej wodzie po przestudzeniu dodać do balonu, po dniu dodać rozrobioną pożywkę, zatkać korkiem z rurką fermentacyjną. po zakończeniu burzliwej fermentacji (będzie trwała około 1,5 miesiąca ale to zależy od tem.) zlać wino z nad osadu (osadu razem z ryżem) dodać pozostały cukier rozpuszczony w wodzie. po zakończeniu fermentacji (brak ruchu gazu w rurce fermentacyjnej) dodać klarownik, odczekać 1-2 dni zlać wino z nad osadu, przelać do butelek teraz następuje moment wyboru czy chcemy wino czy wermut jeśli chcemy wino to zakręcamy butelki i ostawiamy do dojrzewania co (najmniej 2 miesiące), jeśli wermut dodajemy do butelek dodatki: mogą to być przyprawy (np. goździki 2-3 na litr) zioła (np. mięta cały pęd) lub drobne owoce (np. maliny 3-5 na litr) na fotce (z opóźnieniem będzie zamieszczona) są poza winem polecane przeze mnie drożdże, pożywka, klarownik (każde kosztuje około 1,5zl)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do wino / wermut z ryżu  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Muffiny owsiane z rodzynkami Klopsiki w kapuście Roladki schabowe nadziewane
Tarta makowo- pomarańczowa Sałatka pomidorowo-pieczarkowa Kurczak z boczkiem, cebulą i teriyaki
Krem pomarańczowy- orange curd Tiramisu z posmakiem bananów dla delikatności Śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłka
Francuskie ciasteczka z makiem Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie pomidorowym Deser z bitą śmietaną bezą oraz truskawkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj