Strona główna wino / wermut z ryżu

wino / wermut z ryżu

Alkohol « poprzedni | następny »
Zabol - Przepis na: wino / wermut z ryżu offline

Kucharz
Przepisy: 6
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
wino / wermut z ryżu
oceń:  
ocena: 2/5
głosów: 1

popularne wino ryżowe wg mojego przepisu


danie wegetariańskie
trudność: średne
czas:

wino / wermut z ryżu - SKŁADNIKI:

  • 4 kg ryżu
  • 4 kg cukru
  • ilość na 25l balon
  • dopełniać wodą balon
  • drożdże, pożywka, klarownik

wino / wermut z ryżu - PRZYGOTOWANIE:

rozrobić pożywkę i drożdże w roztworze: 0,5 szklanki ryżu, 3 łyżki cukru, 0,5 litra wody (przegotowanej przechłodzonej do około 30-35*C) ostawić na 1 dzień w cieple miejsce resztę ryżu wszywać do balonu i zalać woda (przegotowaną schładzaną) 2 kg cukru rozpuścić w ciepłej wodzie po przestudzeniu dodać do balonu, po dniu dodać rozrobioną pożywkę, zatkać korkiem z rurką fermentacyjną. po zakończeniu burzliwej fermentacji (będzie trwała około 1,5 miesiąca ale to zależy od tem.) zlać wino z nad osadu (osadu razem z ryżem) dodać pozostały cukier rozpuszczony w wodzie. po zakończeniu fermentacji (brak ruchu gazu w rurce fermentacyjnej) dodać klarownik, odczekać 1-2 dni zlać wino z nad osadu, przelać do butelek teraz następuje moment wyboru czy chcemy wino czy wermut jeśli chcemy wino to zakręcamy butelki i ostawiamy do dojrzewania co (najmniej 2 miesiące), jeśli wermut dodajemy do butelek dodatki: mogą to być przyprawy (np. goździki 2-3 na litr) zioła (np. mięta cały pęd) lub drobne owoce (np. maliny 3-5 na litr) na fotce (z opóźnieniem będzie zamieszczona) są poza winem polecane przeze mnie drożdże, pożywka, klarownik (każde kosztuje około 1,5zl)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do wino / wermut z ryżu  

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane