Zabol

Zabol

Kucharz
[Przepisów: 6]

wino / wermut z ryżu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 1

popularne wino ryżowe wg mojego przepisu

wino / wermut z ryżu

Składniki:

wino / wermut z ryżu

 

  • 4 kg ryżu
  • 4 kg cukru
  • ilość na 25l balon
  • dopełniać wodą balon
  • drożdże, pożywka, klarownik

Sposób przygotowania:

wino / wermut z ryżu
rozrobić pożywkę i drożdże w roztworze: 0,5 szklanki ryżu, 3 łyżki cukru, 0,5 litra wody (przegotowanej przechłodzonej do około 30-35*C) ostawić na 1 dzień w cieple miejsce resztę ryżu wszywać do balonu i zalać woda (przegotowaną schładzaną) 2 kg cukru rozpuścić w ciepłej wodzie po przestudzeniu dodać do balonu, po dniu dodać rozrobioną pożywkę, zatkać korkiem z rurką fermentacyjną. po zakończeniu burzliwej fermentacji (będzie trwała około 1,5 miesiąca ale to zależy od tem.) zlać wino z nad osadu (osadu razem z ryżem) dodać pozostały cukier rozpuszczony w wodzie. po zakończeniu fermentacji (brak ruchu gazu w rurce fermentacyjnej) dodać klarownik, odczekać 1-2 dni zlać wino z nad osadu, przelać do butelek teraz następuje moment wyboru czy chcemy wino czy wermut jeśli chcemy wino to zakręcamy butelki i ostawiamy do dojrzewania co (najmniej 2 miesiące), jeśli wermut dodajemy do butelek dodatki: mogą to być przyprawy (np. goździki 2-3 na litr) zioła (np. mięta cały pęd) lub drobne owoce (np. maliny 3-5 na litr)na fotce (z opóźnieniem będzie zamieszczona) są poza winem polecane przeze mnie drożdże, pożywka, klarownik (każde kosztuje około 1,5zl)

Tagi:

ryż