p.ziemichod

p.ziemichod

Szef Kuchni
[Przepisów: 6]

Wino aroniowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Owoce aronii ze względu na cierpki smak niezbyt dobrze nadają się do jedzenia na surowo. Dobrym pomysłem jest zrobić z nich wino.

Wino aroniowe

Składniki:

Wino aroniowe

 

  • Na 10 litrów wina aroniowego potrzeba:

 

  • 6 kilogramów owoców,
  • 6 litrów wody,
  • 2kg cukru,
  • drożdże winiarskie oraz pożywkę dla drożdży

 

Sposób przygotowania:

Wino aroniowe

Owoce należy zgnieść w pojemniku fermentacyjnym lub garnku, dodając około 3 litry letniej wody i przygotowane wcześniej drożdże winiarskie.

Do powstałej miazgi wsypać pożywkę dla drożdży. Całość pozostawić pod przykryciem z jałowej gazy, lub ściereczki na 2-3 dni.

Następnie powstały płyn należy odcedzić od owoców, wlać do balonu dodają do niego cukier rozpuszczony w wodzie. Balon zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy wino skończy fermentować należy je ściągnąć znad osadu przynajmniej dwukrotnie, później można je zabutelkować. Wino aroniowe dojrzewa dość szybko, ale dobrze pozostawić zakorkowane butelki w ciemnym i zimnym miejscu na kilka miesięcy.