M_Sart

M_Sart

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Wino jarzębinowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wino z przemarzniętych owoców jarzębiny

Wino jarzębinowe

Składniki:

Wino jarzębinowe

 

  • 6 kg przemarzniętych owoców jarzębiny
  • 12 l wrzątku
  • 30 g kwasku cytrynowego
  • 6 g pożywki
  • 6 kg cukru (2 kg do fermentacji burzliwej + 4 kg po 1. zlaniu)
  • matka drożdżowa
  • Malaga

Sposób przygotowania:

Wino jarzębinowe
Przemarznięte owoce jarzębiny dokładnie przebrać, usuwając szypułki i zepsute lub pociemniałe owoce, zmiażdżyć i zalać wrzątkiem, ostudzić. Dodać pożywkę, kwasek cytrynowy, syrop z cukru i matkę drożdżową. Po upływie tygodnia wycisnąć sok, dodać syrop jeszcze z 4 kg cukru i dalej postępować jak w przypadku innych win. Można także wycisnąć sok, odstawić do sklarowania i delikatnie zlać znad osadu.Do soku dodać wodę, syrop z cukru i matkę drożdżową. Odstawić do fermentacji burzliwej w temperaturze pokojowej.Z tej proporcji otrzymuje się około 22 l wina.