M_Sart

M_Sart

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Wino malinowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mocne i słodkie wino deserowe

Wino malinowe

Składniki:

Wino malinowe

 

  • 12 kg malin
  • 6 l wody
  • 5,5 kg cukru (50 dag do fermentacji wstępnej + 5 kg do fermentacji burzliwej)
  • drożdże Portwein
  • pożywka

 

Sposób przygotowania:

Wino malinowe
Maliny zmiażdżyć, zalać wodą, dodać pożywkę, syrop z cukru i drożdże (najlepiej Portwein). Moszcz malinowy fermentuje zazwyczaj bardzo szybko i gwałtownie, można więc z malin otrzymać nawet bardzo mocne wino. Minusem jest że łatwo dochodzi do zakażenia bakteriami octowymi lub drożdżami kożuchującymi. Po trzech dniach miazgę należy wycisnąć. Wyciśniętą miazgę zalać 4 l wrzątku, ostudzić i ponownie odcisnąć. Do moszczu w dwóch porcjach dodaje się łącznie syrop z 5 kg cukru. Wino malinowe uzyskuje właściwy bukiet zazwyczaj po 18-24 miesiącach, ale uwaga! trudno się klaruje.