jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Wino porzeczkowe wg jaNina

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Torodzinny przepis na wino wg przepisu mojej prababci - jest pyszne!

Wino porzeczkowe wg jaNina

Składniki:

Wino porzeczkowe wg jaNina

 

  • 5 litrow zmiażdżonych porzeczek
  • 5 litrów wody źródlanej
  • 1,5 kg cukru
  • matka drożdżowa

 

Sposób przygotowania:

Wino porzeczkowe wg jaNina
Zmiażdżone owoce (obrane uprzednio) zalewamy 4 litrami wrzącej wody. Gdy owoce ostygną dodajemy pracującą matkę drożdżową. Poddaemy owoce burzliwej fermentacji przez kilka dni. Po tym czasie wyciskamy sok i przelewamy do balona.
Dodajemy cukier zagotowany w 1 litrze wody i przestudzony. Zamykamy butlę rurką fermentacyjną.
Zlewamy po 6 tygodniach po raz pierwszy znad osadu.
Drugi raz zlewamy po następnych 6 tygodniach.

Tagi:

porzeczkowe