Wino z aloesu

Wina « poprzedni | następny »
TheKajtex offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 53
zdjęcia: 1 z 1
Wino z aloesu
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Nietypowe, bardzo zdrowe wino


trudność: łatwe
czas:

Wino z aloesu - SKŁADNIKI:

  • 30 dag świeżych liści 2-3 letniego aloesu
  • 50 dag miodu
  • 700 ml czerwonego wina
  • 100 ml spirytusu

Wino z aloesu - PRZYGOTOWANIE:

Kilka świeżych liści aloesu myjemy i osuszmy, po czym wkładamy na około tydzień do lodówki, by liście nabrały jak najwięcej soku. Po tygodniu liście wyjmujemy z lodówki, pozbywamy się ich kolcy, drobno kroimy i miażdżymy lub mielimy, rozcieramy z miodem. Zalewamy czerwonym winem i spirytusem. Po starannym wymieszaniu wlewamy do butelek z ciemnego szkła i odstawiamy na około tydzień w ciemne i chłodne miejsce. Po kilku dniach przecedzamy wino przez sitko i już wtedy nadaje się ono do spożycia. Wino to jest znakomitym środkiem bakteriobójczym i przeciwzapalnym, dlatego oprócz walorów smakowych ma także walory lecznicze.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Wino z aloesu (strona 1 z 1)  
pszczolkaanulka

pszczolkaanulka
offline

2011-11-07 10:04
wino z aloesu, bardzo ciekawy przepis :) ! fajnie byłoby popijać takie winko w jesienne chłody.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Gofry dyniowe z kardamonem Makowo czekoladowe ciasteczka Przekąski z ciasta francuskiego
Gofry z bitą śmietaną Kluski śląskie z kurkowym sosem Pizzowe babeczki
Włoski chlebek z ziołami i serem żółtym Zapiekanka z kurczakiem, brokułem i dynią Kruche pomarańczowo kakaowe ciasteczka
Pizza z kurczakiem i brokułami Pizza na zaczynie poolish Ciasteczka makowe z dżemem śliwkowym

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane