jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Wino z białych winogron

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

wino z białych winogron doskonałe do deserów słodkich i ciast

Wino z białych winogron

Składniki:

Wino z białych winogron

 

Sposób przygotowania:

Wino z białych winogron
Winogrona starannie umyć i obrać ze skórki.

Zgnieść dokładnie widelcem, tworząc jednolitą masę.

Cukier rozpuścić w 3 litrach wody, dodać drożdże fermentacyjne i stosować je według przepisu na opakowaniu, zalać nim owoce i umieścić w balonie z rurką fermentacyjną.

Zalane białe winogrona pozostawić do fermentacji w temp. 18 stop. c.

Po 6 tygodniach zlać sok z winogron, zalać go ponownie 7 litrami wody i pozostawić na kolejne 6 tygodni w ciemnym i chłodnym miejscu.

Po tym czasie zlać wino do butelek i wynieść do piwnicy.

Po 6 miesiącach wino nadaje się do picia.

Tagi:

winogrona