Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Wino z ciemnych winogron

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 5

Najlepsze winogronowe winko.

Wino z ciemnych winogron

Składniki:

Wino z ciemnych winogron

 

  • 5 kg ciemnych, drobnych winogron
  • 5 l wody
  • 2 kg cukru

 

Sposób przygotowania:

Wino z ciemnych winogron
Winogrona obrać i opłukac. Można zrywac je gdy przyjda już pierwsze przymrozki ponieważ mogą być lekko omrożone. Winogrona wsypac do baniaka. Wode zagotować z cukrem i ostudzić. Zimna wlać do baniaka. Zaktac korkiem z rurką – jeśli jest dużo muszek owocówek można włożyć w rurke trochę waty. Najlepiej postawić w ciepłym miejscu przy grzejniku żeby fermentowało. Zostawiamy na ok. 1, 5 miesiaca. Po tym czasie zlewamy, rozdzielając wino i owoce. Wino powrotem wlewamy do baniaka i w razie potrzeby można dolac wody z cukrem. Znów zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1 miesiąc- aż przestanie fermentować.

Tagi:

winogrona