jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Wino z dzikiej róży

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

To bardzo zdrowe ,aromatyczne wino.

Wino z dzikiej róży Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wino z dzikiej róży

 

  • 5 kg dzikiej róży
  • 10 l wody
  • 4 kg cukru
  • moszcz z drożdży szlachetnych

 

 

Sposób przygotowania:

Wino z dzikiej róży
Owoce czyścimy, wsypujemy do butli. Wodę zagotowujemy z cukrem, odszumowujemy i zalewamy gorącą owoce.Po przestudzeniu wlewmy pracującą matkę drożdżową.Zamykamy butlę rurką fermentacyjną i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 miesiące. Po tym czasie zlewamy wino z nad owoców. Odstawiamy zamknięte rurką fermentacyjną na kolejne 2 miesiące. Wtedy możemy rozlać wino do butelek i odstawić w chłodne miejsce do dojrzewania. Owoce dzikiej róży i głogu można jeszcze raz zalać osłodzona wodą i poddać je fermentacji. Otrzymany wino gorszego gatunku, ale smaczne.
Wino z dzikiej róży
W garnku rozpuszczamy 4 kg cukru z 10 litrami wody
Wino z dzikiej róży
Do przestudzonych owocóe z cukrem dodajemy pracującą matke drożdżową.